TAKKER: Kristi og familien fikk låne hytte gratis, ved hjelp av Facebook-gruppe.
TAKKER: Kristi og familien fikk låne hytte gratis, ved hjelp av Facebook-gruppe. Foto: NTB Scanpix/Ruud, Vidar/Privat

Ikke alle har råd til å dra på hyttetur i ferien – hyller folk som låner bort hytta si

Eier du en hytte som står tom i vinterferien? Mange barnefamilier med dårlig råd står i kø for å låne hytte eller delta på aktiviteter i ferien.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I elleve fylker er vinterferien allerede i gang for fullt, men ikke alle har råd til å dra til fjells i ferien.

Mer enn ti prosent av alle barn i Norge lever i fattigdom, og tallet er økende, ifølge statistikk fra SSB.

Kristi er tobarnsmor og har vært 100 prosent uføretrygdet på grunn av sykdom siden 2008. Nå klarer familien seg kun på mannens inntekt og trygd.

Hun har kjent på mye på vanskelighetene man møter i ferier, når man har dårlig råd.

– Måttet være kreative

Kristi har valgt å være åpen om situasjonen hun er i. Hun sier det ikke alltid er like enkelt, men forklarer at det blir enklere når man er ærlig.

– Jeg kan ikke bry meg om hva andre synes. Det har vært vanskelig, men å forklare ting som det er, har gjort ting mye lettere. Jeg vil ikke gå rundt og skamme meg, sier Kristi.

– Vi vil jo at barna våre skal ha en så god oppvekst som mulig, så vi har måtte planlegge godt for å få ting til å fungere. Det er ikke alt som har vært mulig å få til, så da har vi vært kreative i stedet, sier Kristi.

Var heldig

Kristi sier til TV 2 at hytteturer i ferier og andre dyre ferieaktiviteter ikke har vært aktuelt, men at hun på veien har oppdaget flere gode tilbud som er rettet mot barnefamilier med dårlig råd.

I 2018 lånte hun en hytte ved hjelp av en hyttelåne-side på Facebook.

– Det var forferdelig første gangen jeg søkte på en slik hytte. Man opprettholder en fasade som gjør at det ikke virker som man har dårlig råd. Jeg kjente på det i starten. Hva skal man skrive til dem som leier ut hytte? Det er vanskelig å fortelle om situasjonen sin, men hva skal man gjøre? Jeg ønsker jo det beste for barna mine, sier Kristi.

Da familien reiste på ferie, ble de møtt av et fantastisk syn.

– Når vi kom opp på hytta var kjøleskapet fylt opp med mat og vi hadde alt vi trengte der. De vi var så heldig å få låne hytta av var så snille og hjelpsomme, sier Kristi.

– Barna elsket å være på hyttetur. Vi satt utover kveldene og spilte brettspill og koste oss skikkelig. Barna mine liker veldig godt å gå i fjellet, så når vi fikk muligheten til det, var det helt topp, sier Kristi.

Flere og flere tilbud

Lise Lund fra Kongsberg har engasjert seg for å gi barnefamilier med dårlig råd muligheten til å låne hytter og feriesteder. Hun driver en Facebook-side som gir hyttefolket muligheten til å låne bort hytta si gratis til barnefamilier. Det var gjennom denne siden at Kristi fikk låne hytte.

– Jeg startet opp denne gruppa i 2014, fordi jeg kjente til noen som hadde det litt trangt økonomisk. Min hytte står tom til tider, så jeg ville låne den ut til de som ikke har råd til hytte. Jeg så at det var barnefamilier som var interessert i å låne hytter, både på Finn og i sosiale medier, så da tenkte jeg det var en lur idé å lage en slik side, sier Lund.

Overskuddsprosjekt

Lund forteller at det egentlig bare er morsomt å drive med dette, og selv om gruppa egentlig var tenkt å være et forum for gratis hytteutleie, trår hun også til og hjelper innimellom.

ILDSJEL: Lise Lund står bak Facebook-gruppen «Gratis lån av feriested til barnefamilier». Den knytter hytteeiere opp mot barnefamilier som ønsker å låne hytte gratis.
ILDSJEL: Lise Lund står bak Facebook-gruppen «Gratis lån av feriested til barnefamilier». Den knytter hytteeiere opp mot barnefamilier som ønsker å låne hytte gratis. Foto: Tor Lindseth

– Jeg lagde den jo i grunn for at folk skulle komme i kontakt med hverandre selv, men jeg har ofte blitt spurt om jeg kan gå mellom og spørre for dem, sier Lund.

– Det er mye skam knyttet til fattigdom, og det hender jeg trår til på bakrommet som et mellomledd for å gjøre prosessen litt lettere, sier Lund.

– Det skulle jo gjerne vært flere hytter tilgjengelig for barnefamiliene som vil låne, og antallet hytter som lånes ut dekker ikke etterspørselen, sier Lund.

Stor etterspørsel

Det finnes flere aktører som tilbyr ferier for de familiene som har det trangt økonomisk, eller av en andre grunner ikke har muligheten til å dra på egne ferier. Røde Kors er en av de få som tilbyr aktiviteter i vinterferien for barn kostnadsfritt.

– Våre tilbud har vist seg å være veldig populære. I 2018 var det over 4200 barn som fikk dra på ferie gjennom våre programmer. Vi klarer dessverre ikke å møte etterspørselen som er etter våre ferietilbud, og over halvparten som søker får ikke være med, sier Stine Christiansen, som er seniorrådgiver for program barn og unge i Norges Røde Kors.

– Røde Kors i distriktene har flere ulike aktivitetstilbud i vinterferieukene. Ferie for alle, et gratis ferietilbud for barnefamilier i alle skolens ferier, arrangerer ni ulike opphold rundt om i landet disse ukene. Dette er et tilbud for barn som vokser opp i lavinntektsfamilier, sier Christiansen.