MULIG COMEBACK: Trond Giske kan være på vei tilbake Arbeiderpartiet sin ledelse.
MULIG COMEBACK: Trond Giske kan være på vei tilbake Arbeiderpartiet sin ledelse. Foto: Pedersen, Terje

Vil bli ny nestleder i trøndelag ap:

– Jeg blir overrasket om han ikke blir valgt

Meldingene om et mulig comeback for Trond Giske i Arbeiderpartiet sin ledelse skaper stor splittelse innad i partiet. Politisk kommentator mener det kan oppleves som provoserende.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Mandag kveld kunne flere medier, deriblant TV 2, erfare at Trond Giske ønsker å bli ny nestleder i Trøndelag Ap.

Valgkomiteens leder, Jorodd Asphjell, bekreftet også at Giskes navn var et av navnene som ble diskutert.

Men ryktene om et mulig Giske-comeback skaper imidlertid splittelse innad i partiet.

– Uønsket

Lokallaget Namsos Ap gikk tirsdag ut og sa at de ikke ønsket at den tidligere Ap-nestlederen Trond Giske skulle delta på deres partimøter i løpet av valgkampen.

– På grunn av all støyen det har vært rundt Giske det siste året, ønsker vi ikke den oppmerksomheten og har derfor landet på denne beslutningen, sier leder i Namsos Ap, Marte Jensen, til Trønder-Avisa.

Politisk kommentator i Adresseavisen, Tone Sofie Aglen, sier til TV 2 at Trond Giske sin posisjon i Trøndelag er veldig delt.

– Du har et mindretall som er veldig kritisk, og som mener det er ødeleggende og alt for tidlig. Men du har også en ganske sterk maktbase i Trondheim som mener at han har vært ute lenge nok, og at det er på tide han kommer tilbake, sier Aglen.

Støtter Giske

Arbeiderpartiet avsluttet i februar saken mot Giske etter varslene om seksuell trakassering og upassende oppførsel fra hans side. Selv om den tidligere nestlederen bestrider noen av varslene, og ønsket at saken behandles på nytt, ble konklusjonen stående om at han hadde brutt partiets interne retningslinjer.

Samtidig het det at det ikke lengre var noe i veien for Giskes fulle deltakelse i partiet.

Dette blir støttet av Roar Aas, styremedlem i Trondheim Arbeiderparti og varaordførerkandidat, som forteller at de har nominert Giske som ett av flere navn til ny nestleder i Trøndelag Ap.

– Hvorfor er du positiv til et mulig Giske-comeback?

– Trond Giske er en dyktig mann og politiker. I tillegg er han godt likt, og han har vært en god samarbeidspartner i forhold til fagbevegelsen, sier Aas til TV 2.

– Veldig realistisk

Tone Sofie Aglen i Adresseavisen mener det er veldig realistisk med et Giske-comeback.

– Jeg tror ikke han hadde kjørt inn sitt kandidatur, om han ikke hadde vært sikker på å bli valgt. Giske har Trøndelag Ap i ryggen, han har mange støttespillere i AUF og ellers i fylket, sier hun.

– Jeg blir overrasket om han ikke blir valgt, sier Aglen videre.

Som nestleder i Trøndelag Ap vil Trond Giske få en plass i Arbeiderpartiets landsstyre. Landsstyret er partiets høyeste myndighet mellom landsmøtene.

– Provoserende

Den politiske kommentatoren tror særlig mange av Giske sine kritikere vil mene at det er provokativt av Trøndelag Ap og Giske om han får et tillitsverv så tidlig etter de gjentatte varslene om seksuell trakassering som kom mot den tidligere nestlederen i fjor.

– Jeg tror mange mener at det har gått for kort tid, og at det trengs mer tid for å bygge tillit. Mange vil nok mene at det er respektløst overfor varslerne, sier Tone Sofie Aglen.

Valgkomiteen møttes mandag kveld, men kom ikke til enighet. De skal møtes igjen onsdag, og en mulig avklaring kan komme da.