MILDT: Ålesunderne har nytt godt av den varme lufta i det siste med behagelige temperaturer på mellom 8 og 15 grader. Kartet viser at det ligger an til å bli mye varmere enn normalt i hele landet fredag.
MILDT: Ålesunderne har nytt godt av den varme lufta i det siste med behagelige temperaturer på mellom 8 og 15 grader. Kartet viser at det ligger an til å bli mye varmere enn normalt i hele landet fredag. Foto: Halvard Alvik, NTB Scanpix / MetDesk

«Syden-luft» kan gi mildvær i lang tid fremover

Varme luftstrømmer treffer Norge på fredag – og mildværet er ventet å vare.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Halve Norge har vinterferie denne uken, og de som skal til fjells i Sør-Norge må være forberedt på klisterføre til helgen.

Les mer: Påskeføre i vinterferien

Det kommer nemlig inn svært milde luftmasser i løpet av fredagen, noe som kan gi fem plussgrader på Geilo.

Fredag forrige uke ble det målt hele 17,6 grader i Linge i Møre og Romsdal, noe som var på høyde med Palma i Mallorca, og langt varmere enn på Kypros.

Plussgrader i hele landet

Mandag var Tafjord på Sunnmøre varmest i landet med 12,2 grader og temperaturen ligger på omtrent det samme midt på dagen tirsdag.

Samtidig er det ventet at temperaturen vil øke ytterligere mot slutten av uken.

– Fredag blir det svært mildt igjen, med mulighet for over 15 grader nord på Vestlandet dersom vind og skydekket blir gunstig, da typisk i Møre og Romsdal, sier vakthavende meteorolog i StormGeo, Isak Slettebø.

Den varmeste temperaturen som er målt i Norge i februar er 18,9 grader på Sunndalsøra fra 1990.

Slettebø forteller at den varme luften brer seg over store deler av landet fredag og lørdag, og at man må helt opp til Svalbard, eller svært høyt til fjells for å finne minusgrader på dagtid.

– Selv i Karasjok vil det kunne bli varmegrader i helgen. «Kuldehøl» som Røros og Folldal kan også få plussgrader, sier Slettebø.

Værdata fra «MetDesk» viser at fredagen ligger an til å bli 10 til 16 grader varmere enn normalen i store deler av landet (se kart).

STORM.NO: Sjekk været der du bor her

Varmluft fra Spania strekker seg opp til Skandinavia. Kartet viser hvor mye varmere temperaturen er ventet å bli på fredag sammenlignet med normalen. Foto: wxcharts.com
Varmluft fra Spania strekker seg opp til Skandinavia. Kartet viser hvor mye varmere temperaturen er ventet å bli på fredag sammenlignet med normalen. Foto: wxcharts.com

Spania-varme til Norge

Flertallet av nordmenn som skal til utlandet i vinterferien, oppgir at de skal til Spania, og det er ironisk nok varme luftstrømmer herfra som bidrar til de behagelige februar-temperaturene her hjemme.

– Den viktigste årsaken til det milde været er at det er et høytrykk på kontinentet sør for oss som styrer lavtrykkene i en bane inn mot Skandinavia. Mellom det høytrykket som strekker seg sørover fra Spania og Nord-Afrika, så får du nå en luftstrøm med mild luft som strekker seg fra ganske langt sør i Atlanteren. Det er dette som gjør det så mildt nå for tiden. I tillegg får du denne fønvind-effekten som gjør det ekstra mildt på Nord-Vestlandet, forteller energimeteorolog hos StormGeo, Frode Håvik Korneliussen.

Energimeteorologen ser på været for de neste seks ukene, og Korneliussen melder at hans vær-modeller tyder på at det relativt milde været vil fortsette til godt ut i mars.

Neppe «maraton-vinter»

Til tross for at det er mildere enn normalt, må de fleste belage seg på å vente en god stund til før de kan finne frem vårklærne.

Frode H. Korneliussen varsler at senvinteren og starten på våren ser ut til å bli mild. Foto: StormGeo
Frode H. Korneliussen varsler at senvinteren og starten på våren ser ut til å bli mild. Foto: StormGeo

– Det kan bli korte avbrekk i mildværet, men trenden holder seg trolig. Det er litt mer usikkert de siste to ukene av mars, men det er langt frem, og tendensen er fortsatt mild, sier han til TV 2.

Det som virker sikkert er at vi ikke vil få noen reprise av fjorårets maraton-vinter, da bitende kulde varte og rakk til langt utpå våren.

VARMLUFT: Et kart fra StormGeo viser den varme luftstrømmen som strekker seg fra Nord-Afrika og Spania til Skandinavia.
VARMLUFT: Et kart fra StormGeo viser den varme luftstrømmen som strekker seg fra Nord-Afrika og Spania til Skandinavia.

Mot slutten av februar 2018 fikk vi inn et høytrykk fra Sibir som ga sjokk-kulde på Østlandet. På årets første vårdag i fjor, ble det satt ny mars-rekord med minus 41,8 grader i Folldal.

– I fjor ble det satt kulderekorder både 1. mars og 1. april, men det skjer neppe i år. Den værtypen som vi har nå, har vi ikke hatt siden januar 2017, men egentlig er det litt tilbake til vinterværet vi hadde i 2015 til 2017, forteller Korneliussen.

Været i 2018: Mars var uvanlig kald
​Været i 2018:
Skiføre fra april til til mai