PÅ VEI TILBAKE: Trond Giske, og Giske-alliert Rita Ottervik hilser på Jonas Gahr Støre.
PÅ VEI TILBAKE: Trond Giske, og Giske-alliert Rita Ottervik hilser på Jonas Gahr Støre. Foto: Ned Alley

Derfor er det bråk om Giskes comeback: – Et maktvakuum

Trond Giskes allierte måtte gi seg i kampen om nestledervervet i Trøndelag Ap. Likevel skaper den tidligere partitoppen igjen internt bråk i Arbeiderpartiet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Mandag ble det kjent at Trond Giske ønsket seg nestledervervet i Trøndelag Ap.

Valgkomiteen endte med å ikke innstille Giske som nestleder, men som medlem i fylkeslagets arbeidsutvalg og varamedlem i landsstyret for Trøndelag Ap.

TV 2s politiske kommentator Aslak Eriksrud sier Giskes siste fremstøt er et tydelig tegn på at han ønsker å renomineres på Stortinget i neste periode.

– Trond Giske ønsker åpenbart å fortsette i politikken og slik jeg ser det er dette første og viktigste steg mot renominasjon til Stortinget. Får han et nytt tillitsverv i Arbeiderpartiet Trøndelag, så er mye gjort i kampen for å nomineres til Stortinget i 2021, sier Eriksrud.

For rundt ett år siden trakk Giske seg fra alle verv etter flere varsler om seksuell trakassering. Flere har uttalt at det er for tidlig å gi Giske nye tillitsverv.

– Jeg tror Giske tenker at de som er kritiske nå, også vil være kritiske om et år. Han er dreven politiker som har lært seg å gripe mulighetene som dukker opp, sier Eriksrud.

I forkant av valgkomiteens siste møte skal fylkesleder Per Olav Hopsø og nestleder May Britt Lagesen gitt beskjed om at det var uaktuelt for dem å sitte i ledelsen med Giske. I tillegg skal valgkomiteen, etter det TV 2 erfarer, mottatt flere trusler om utmeldinger dersom Giske fikk toppvervet.

Støtte i Trøndelag

Til tross for bråket rundt Giske, har han fortsatt stor støtte i deler av Trøndelag, forklarer Eriksrud.

– Dette så vi allerede i fjor at han gikk av som nestleder. Da han reiste rundt til lokallag, ble han tatt veldig godt imot. Man skal huske på at Trond Giske bestrider varslene og mener han ikke har brutt partiets retningslinjer, selv om han mener han ikke har vært bevisst sin rolle. Han benekter at han har opptrådt på en måte som har gjort at han har brutt retningslinjene om seksuell trakassering, sier han.

– Mange i Arbeiderpartiet i Trøndelag og også andre enkelte steder er positive til at han fortsatt skal ha en sentral rolle, fortsetter Eriksrud.

Han beskriver at det nå er et «maktvakuum» i Trøndelag Arbeiderparti, ettersom Giske har vært den opplagte lederskikkelsen i lang tid.

– Trond har vært den soleklare lederen der oppe. Det har ikke skjedd mye i Sør-Trøndelag Arbeiderparti uten at Trond har vært med på det. Han har vært den reelle lederen som de har dyttet frem.

– Han har vært nestlederen deres og partilederkandidaten når Støre en gang skulle gå av. Det er ingen som har vært i nærheten av å utfordre den rollen og bli et troverdig alternativ til ham, sier Eriksrud.

– Krevende for Støre

Eriksrud mener signalene fra Trond Giske er krevende for partileder Jonas Gahr Støre, med tanke på intern uro i partiet.

– Dette skaper uro for Støre. Han skulle ønske Giske hadde ligget lavere, sier han.

– Dette er ikke en Giske som er en angrende synder. Han har en kampvillig Giske, som legger dette bak seg og går videre. Det betyr at konflikten rundt Trond Giske lever videre i hele Arbeiderpartiet, sier han.

Både i Rogaland og i Oslo har fylkeslagene kommet med tydelige reaksjoner på Giskes ønske om maktverv. Lederen av kvinnenettverket i Rogaland Ap, Siv-Len Strandskog, kaller situasjonen for «uheldig».

– Kan Giske komme tilbake til toppledelsen i Arbeiderpartiet?

– Han har i hvert fall ikke tenkt å gi seg, men hvor han har tenkt seg vet vi ikke. Så lenge Jonas Gahr Støre og Hadia Tajik sitter i toppen, er det imidlertid ikke tenkelig at han blir en del av toppledelsen, mener Eriksrud.

– Kan bli viktig for Giske

Tone Sofie Aglen, politisk kommentator i Adressa, sier at onsdagens innstilling kan bli viktig for Giskes politiske fremtid, til tross for at han ikke fikk nestledervervet.

– Støttepillerne til Trond bruker enhver anledning til å vise at det ikke står noe i veien for hans fulle deltakelse. Posisjonen i landsstyret kan bli viktig for Giske fordi han får stemmerett og en annen status. Han får en mulighet til å være en konstruktiv stemme eller opposisjonsrolle internt i partiet, sier Aglen.

Også hun peker på at Giskes posisjon i Trøndelag gjør det mulig for ham å gjøre comeback i Arbeiderpartiet.

– Mange av hans støttespillere er folk med mye innflytelse i Arbeiderpartiet i Trøndelag. Mange, uavhengig av metoo-sakene, mener han er en dyktig politiker som det er blitt et hull etter. Han har hatt en posisjon som en klar ener i mange år og han har hatt en rolle som alle har lyttet til og vært litt redd for, sier hun.

Brøt retningslinjer om seksuell trakassering

Giske trakk seg fra alle verv etter flere varsler om seksuell trakassering i begynnelsen av 2018. Arbeiderpartiet konkluderte med at den tidligere nestlederen hadde brutt partiets interne retningslinjer om seksuell trakassering.

Tidligere i år ble det likevel slått fast fra øverste hold i et brev at det ikke lenger var noe i veien for Giskes «fulle deltakelse» i Ap.