hjalp drapsofferet said (28) i ungdoms-prosjekt:

– En grusom pris for å svikte ungdommen

TRONDHEIM/ÅLESUND (TV 2) Marco Elsafadi tar et nådeløst oppgjør med politikernes budsjettkutt etter at hans gode venn Said (28) ble drept i Bergen fredag.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Vi skylder Said og andre ungdommer som har mistet livet å se på samfunnet som noe mer enn å bare spare penger for å få pene budsjetter. Det at Bergen og andre kommuner skulle spare penger i 2010 og 2011 førte til at ungdom ble sviktet. Nå betaler vi prisen for sviket som er helt forferdelig grusom, sier Marco Elsafadi (42).

Han kjente Said Bassam Chataya som ble knivdrept i Bergen fredag godt.

TV 2 møter ham på Trondheim lufthavn Værnes mandag. Den tidligere baskettoppen, vinner av Årets forbilde under idrettsgallalen i 2006, og leder av New Page-stiftelsen, jobbet med å hjelpe vanskeligstilt ungdom i Bergen.

Tilbudet ble lagt ned i 2010 fordi flere kommuner valgte å etablere egne tilbud i konkurranse med New Page.

– Vi får det samfunnet vi fortjener. Investerer du i ungdom og framtida så får du en fin fremtid. Lar du være, får du en regning, og den regninga er den vi ser et utdrag av i dag. sier Elsafadi til TV 2.

Hylles av drapsofferet

Nå er han oppgitt og lei seg etter masseslagsmålet ved bensinstasjonen i Bergen som førte til at Said Bassam Chataya ble drept.

– Said var jo veldig, veldig god gutt! Han var kjempesnill, omsorgsfull og varm person med mange venner og et stort nettverk. Said har gjort et sterkt inntrykk på så mange, og det merker jeg veldig godt akkurat nå. Jeg blir nedringt av venner og bekjente som vil hjelpe til med å samle inn penger til familien og møte opp i begravelsen. Sånt gjør voldsomt inntrykk på meg, sier Elsafadi.

42-åringen forteller at Said hadde en tøff og vanskelig historie før han ble en del av New Page-prosjektet og fikk orden på livet. I en video fra Unicef forteller Said hvor viktig Marco har vært for ham.

ÅSTED: Blomster og bilde står på plassen der Said Bassam Chataya ble knivdrept i et masseslagsmål i Bergen på fredag.
Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix
ÅSTED: Blomster og bilde står på plassen der Said Bassam Chataya ble knivdrept i et masseslagsmål i Bergen på fredag. Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix

– Han har betydd mye for meg! Jeg har forandret hele livsstilen på grunn av Marco, fortalte Said Bassam Chataya i videoen.

I filmen, som forteller om det nære forholdet mellom de to, utdyper Said:

– Gjennom Marco ga en voksenperson beskjed om hva jeg kunne gjøre og ikke. Skal du komme langt, må du gjøre ferdig utdanningen din. Han fikk meg til å se hvordan leve i verden, og det å leve Norge som innvandrer, på en helt annen måte, forteller Said i Unicef-filmen.

Den drepte 28-åringen tilhører hiphop-miljøet i Bergen. Han rappet under navnet «araber1». Det siste året spilte han flere konserter i norske byer.

Trenger rollemodeller

Elsafadi refser politikerne for at mange gode tilbud til ungdom blir borte i anbudskriterier der penger veier mer enn kvalitet.

– New Page jobbet på oppdrag fra barnevernet der vi fulgte opp én og én ungdom over lengre tid. Det var ikke noe hokus pokus, men tett oppfølging med tydelige, voksne rollemodeller som kunne hjelpe disse ungdommene tilbake til en sunn livsstil. Vi bisto i alt fra skolearbeid, sysselsetting og sunne fritidsaktiviteter. Vi samarbeidet med ungdommene, foreldre, barnevern, skole og politiet. Det handlet om at det var voksne som festet blikket i dem og holdt et løp over tid, slik at vi hjalp ungdommene å bli selvstendige, sterke og gode individer, forklarer Marco Elsafadi.

Elsafadi mener både Said og den drapssiktede er offer i denne saken.

– Selv om det er vanskelig å si høyt, så er jo også drapsmannen et offer. Han har ødelagt både andres og sitt eget liv. Det er helt klart en historie bak. Mange har vært bekymret for ha, og har sikkert sett utviklingen. Sånn er det med alle historier. Alle tragedier har en lang rekke hendelser som man på forhånd kunne ha gjort noe med og som er for seint å gjøre noe med når tragedien er fullkommen, sier Elsafadi.

Mange sinte

Nå er han bekymret, svært bekymret.

– Jeg håper og ber at vi skal tenke alle unge som er på vei i feil retningen og som vi kan redde hvis vi bare putter inn de rette kreftene og de riktige ressursene som skal til. Det nok av hjelpere rundt om i gatene som har lyst; de trenger bare finansiering, støtte og langsiktig plan for å nå ungdommen.

– Det er mange sinte undommer der ute, og jeg er mest bekymret for en del av de individene i disse miljøene som ikke har noe særlig trygge gode voksne å snakke med, sier Elsafadi.

Elsafadi har kjent Said og famlien i 14 år. Ifølge videoen til Unicef satt vennskapet dype spor i den nå avdøde mannen.

– Hvis jeg får møte person som har vært i samme situasjon, så kommer jeg til å gjøre som Marco som gjorde mot meg. Det er enkle ting. Bare gi kjærlighet og bry seg. Det er de to ting som gjelder, sa Said.

Lover bedring

Byrådsleder i Bergen, Harald Schjelderup, (AP), har allerede tatt kontakt med Elsafadi og avtalt et møte som konsekvens av drapet.

– Svikter dere ungdommen?

– Jeg vet ikke bakgrunnen for at daværende høyrebyrådet kuttet støtten til New Page for ni år siden men det jeg kan si er at forebyggende arbeid er minst like viktig som politi i disse miljøene, sier Schjelderup.

Schjelderup har vært byrådsleder i Bergen i 3,5 år. Han peker på at Bergen kommune har trappet opp tilskudd for ungdom i utsatte livssituasjoner.

– Ser dere at dere har manglet dette tilbudet, siden dere nå har tatt kontakt med Elsafadi, som faktisk hadde dette tilbudet for flere år tilbake?

– Vi har trappet opp tilbudet, men vi kan aldri bli gode nok. Marco Elsafadi har en unik kompetanse og innsikt i disse miljøene, sier byrådslederen.

– Politiet har en viktig ting å gjøre, men fra det offentlige må vi vektlegge det som er like viktig, nemlig forebyggende arbeidet. Vi må ta ansvar på vår vakt, og det skal vi gjøre, lover Schjelderup.

Varetektsfengslet

Til sammen tolv personer ble pågrepet og siktet i tilknytning til saken, men ni av disse er løslatt. Tre personer ble framstilt for varetektsfengsling mandag, og alle er varetektsfengslet i fire uker, i tråd med politiets begjæring. Alle må sitte i delvis isolasjon i hele perioden.

De to som ble varetektsfengslet, i tillegg til den drapssiktede, er ifølge politiadvokaten siktet for psykisk medvirkning til voldshandlingen, men ikke for dødsfølgen.

Politiet mener de har kontroll på drapsvåpenet som var en kniv.

– Vi har gjort beslag av en kniv som vi mener er brukt som drapsvåpen, opplyste politiadvokat Trond Eide på en pressekonferanse mandag kveld.

Motivet og forløpet til knivstikkingen er en sentral del av etterforskningen. Politiet har flere hypoteser, inkludert utsagn om et mulig sjalusidrama og en konflikt om rusmidler.