SELVITILLIT: Rødt-leder Bjørnar Moxnes mener regjeringspartiene får frem det verste i hverandre
SELVITILLIT: Rødt-leder Bjørnar Moxnes mener regjeringspartiene får frem det verste i hverandre Foto: Mads Fremstad/ TV 2

rekordmålinger for rødt:

Moxnes skryter av at han har bidratt til økt polarisering

Bjørnar Moxnes kan glede seg over gode meningsmålinger. Nå sammenlikner han Erna Solberg med det å steke kjøttdeig – og skryter av at han og Rødt har økt konfliktnivået i norsk politikk.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Jern-Erna så lenge ut til å bli teflon-Erna. Alt preller av. Men – og det vet de fleste som har stekt kjøttdeig – teflon er skjørt. Det er bare å se for seg en steikepanne i møte med en gaffel, sier Moxnes til TV 2.

Han mener det er tydelig at populariteten til Erna Solbergs fireparti-regjering er synkende.

Rekordmålinger

Aldri før har Rødt sett 6-tallet på en TV 2-gallup. Februarmålingen Kantar TNS har laget for TV 2 viser hele 6,2 prosent.

På en måling utført av Opinion på oppdrag av FriFagbevegelse , ANB og Dagsavisen bykser partiet frem til historiske 7,6 prosent.

– Vi går frem fordi vi er den tydeligste motstanderen til regjeringen, sier Rødt-lederen.

Han takker regjeringen og statsminister Erna Solberg for fremgangen til Rødt.

– Regjeringen får frem det verste av to verdener. På den ene siden KrFs konservative, gammeldagse verdipolitikk, som innstramning i kvinners selvbestemmelse og på den andre siden Høyres skattekuttpolitikk for de rike. Det er kjernen i regjeringsprosjektet og det er ikke velgerne begeistret for.

Han mener Rødt har truffet på viktige saker den siste tiden.

– Mange der ute er lei av at de som holder hjuelene i gang i Norge ikke tas på alvor av de etablerte partiene. Spesielt på strømpriser, livsfarlige vogntog på norske veier, EØS-mostand og trygge helsetilbud i hele landet har Rødt markert seg, sier Moxnes.

FREMGANG: Slik er Rødt, KrF og Venstre sin oppslutning siden 2013, basert på et snitt av alle meningsmålingene.
FREMGANG: Slik er Rødt, KrF og Venstre sin oppslutning siden 2013, basert på et snitt av alle meningsmålingene.

Han tror partiet vil «stjele» velgere fra Arbeiderpartiet i tiden som kommer.

– Arbeiderpartiet er utydelige og klarer ikke stemme for profittfri velferd og står med lua i hånda overfor Brüssel i EØS-spørsmål. Arbeidsvilkår kjempet gjennom hundreårs kamp blir rivet ned i bransjer, fordi arbeidsgiverne kan importere billig arbeidskraft fra Øst-Europa, som erstatter norske arbeidsvilkår.

– Norske arbeidsplasser vil jo ryke hvis vi ikke får solgt varene våre til utlandet og EU-land?

– Vi eksporterte varer før EØS-avtalen. Norge hadde en frihandelsavtale med EU før EØS-avtalen, som ikke betydde at vi måtte importere alt EU har av lover og regler. Den vil tre i kraft sammen med WTO-regelverket den dagen vi er kvitt EØS-avtalen. Vi er sikret tollfri-eksport av industrivarer, også er det sånn at EU trenger olje, gass og fisk. Norsk fisk skaper flere arbeidsplasser i EU enn i Norge. Hvorfor i all verden skulle Norge nekte å handle med oss når de trenger det vi eksporterer, svarer Moxnes.

– Du er ikke på vei til å bli vel tøff i trynet på grunn av noen gode meningsmålinger?

– Jeg skal ikke bli kjepphøy. Jeg er vant til dårlige valg og målinger. Vi tar ikke av selv om vi har historisk gode målinger. Motstanden mot økte forskjeller er det som gjør at vi vokser og det er ingenting som tyder på at det vil snu med regjeringens politikk.

– Sp, Sv og Ap har flertall alene på de fleste målingene. Hvorfor skal de samarbeide med dere?

– Jo større Rødt blir, jo mer hensyn må de ta og komme oss i møte. Så er det lenge til valget, men den tydelige tendensen etter Granavolden-plattformen er at Rødt vokser og at de borgerlige går samlet tilbake. At Rødt vokser er godt nytt for alle som ønsker en ny kurs i Norge, og som er lei av de etablerte partiene som ofte er enige i de store sakene på tvers av skillelinjene. Arbeiderpartiet og Høyre står sammen i de viktige sakene, sier Moxnes.

Skryter av økt konflikt

Rødt-lederen mener han og partiet har økt konfliktnivået i norsk politikk, noe han er svært fornøyd med.

– Rødt hever konfliktnivået i norsk politikk fordi vi er tydelige. Vi står støtt på en sosialistisk politikk mot velferdsprofitører og økende forskjeller. Det er saker hvor et stort flertall i befolkningen er enig med oss.

– Er økt polarisering og mer konflikt i norsk politikk noe å skryte av?

– Ja, definitivt. Vi trenger mer konflikt. Det har vært enighet på Stortinget i 15 år om at man skal øse ut skattepenger til velferdsprofitører, enighet om en økonomisk politikk som øker forskjellene og enighet om å bøye seg for Brüssel. Vi bryter enigheter, det er veldig bra.

Høyre: – Rødt kjøtt er dårligst for helsen

Erna Solberg har ikke anledning til å kommentere sak, opplyser statssekretær Rune Alstadsæther.

Vetle Wang Solheim (H) i Høyres stortingsgruppe mener «alle legger merke til at Erna styrer Norge meget godt».

– Elevene lærer mer i skolen, samtidig som færre faller fra. Helsekøene går ned og by og bygd knyttes sammen med rekordsatsing på vei og bane. Rødt vil at Norge som eneste land i Europa skal gå fra å være en åpen markedsøkonomi til en sosialistisk økonomi der staten både eier og styrer det aller meste, og det tror ikke jeg på noen måte vil ta landet fremover, sier Wang Solheim, som sitter i finanskomiteen.

– Rødts politikk sentraliserer all makt til et partikontor i Oslo og slår samtidig beina under alle eksportbedrifter i distriktene. På toppen av dette vil de kutte alle bånd til våre allierte, som utgjør Norges sikkerhetsgaranti. Og til dette med stekepanne, vil jeg bare minne Bjørnar Moxnes om at det er rødt kjøtt som er dårligst for helsen, sier Høyre-politikeren.