OMKOM: Melanie Bolm (26) hadde ikke sjans om å komme seg ut, da raset fylte kjelleren i huset deres i Råbygda lørdag.
OMKOM: Melanie Bolm (26) hadde ikke sjans om å komme seg ut, da raset fylte kjelleren i huset deres i Råbygda lørdag. Foto: NTB Scanpix

Dødsraset i orkdal:

– Huset er tatt av ras og datteren min er innesperret

Mens faren løp for livet, ble datteren innesperret av raset som fylte hele kjelleren. – Hun omkom trolig momentant, sier lensmannen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Klokken viste 15.23 lørdag, da politiet fikk telefon fra en fortvilet og desperat far utenfor et tilintetgjort bolighus i Råbygda i Orkdal i Trøndelag.

En telefonsamtale lensmann Tor Kristian Haugan sent vil glemme.

– Han fortalte at huset var tatt av ras, og datteren, som var i kjelleren, ikke hadde klart å komme seg ut, sier Haugan til TV 2.

Det ble slått full alarm hos alle nødetater. Luftambulanse, politi, Sea King, brannvesenet, mannskaper fra Røde Kors og Norske redningshunder ble alle sendt til den lille bygda.

Døde trolig momentant

Familien på fire hadde flyttet fra Tyskland til Trøndelag for ti år siden. De leide kårboligen på småbruket i Råbygda, mens de jobbet på ulike felt i kommunen.

Denne skjebnesvangre februarlørdagen var det bare far og datter som var hjemme.

– Jordskredet var bare ti meter bredt og virket som et flakskred. Skredet traff midt på huset og fikk det til å skli av grunnmuren. Faren, som befant seg i øverste etasje, kom seg ut. Men Melaine (26), som var i kjelleren, hadde ikke sjans, sier lensmannen.

Haugan sier at det virker som om raset fylte hele kjelleretasjen.

– Alle gravde som besatt og vi håpet i det lengste å finne henne i live. Men ved 22-tiden var alt håp ute. Legen på stedet mener at hun døde momentant, da hun ble truffet, sier lensmannen og legger til at obduksjonsrapporten ennå ikke er klar.

Mistet datter og alt de eide

Haugan har tett dialog med familien etter ulykken. De blir også fulgt godt opp av kommunens kriseteam.

– Familien har det selvsagt svært hardt nå. De er i sjokk. Ikke bare mistet de en datter, de mistet også huset og alt de eide. De bor nå hos et vennepar og blir ivaretatt så godt vi kan, sier lensmannen.

FULLSTENDIG KNUST: Boligen i Råbygda i Orkdal ble knust til pinneved av jordraset. Foto: NTB scanpix
FULLSTENDIG KNUST: Boligen i Råbygda i Orkdal ble knust til pinneved av jordraset. Foto: NTB scanpix

Også ordføreren i Orkdalen er sterkt berørt av rasulykken som tok liv.

– Vi er ikke vant til ras i dette området. Dette er en tragisk hendelse for oss i Orkdalen, sier ordfører Jørgen Indergård.

Kommunens kriseteam bistår familien, som har mistet alt av eiendeler.

– Familien mangler alt, vi bidrar med alt vi kan av praktiske ting, som klær og husly. Vi strekker ikke til i sånne sammenhenger, men vi gjør så godt vi kan, forteller Indergård.

– Maks uflaks

Både Haugan og Indergård fatter ikke at skredet kunne treffe og ødelegge huset.

– Der raset har gått er det helt vanlig terreng, og ikke spesielt bratt. Vi ser at det bare er en liten flekk som har rast, og det har kun truffet huset. Det var maks uflaks, sier ordføreren.

Lensmannen forteller at det aldri før har gått ras her og alle trodde dette området var trygt.

​– Geologer var på befaring i rasområdet allerede lørdag og konkluderte da med at det ikke var fare for nye ras, sier kommunikasjonsrådgiver Steinar Larsen i Orkdal kommune.

Men for å være på den sikre siden har geologer fra NVE vært på befaring i området mandag også, for å foreta en ny kartlegging.

Føler seg utrygge

– Det er mange som føler seg utrygge etter rastet. En slik hendelse gjør noe med folk. Det preger ikke bare de berørte, men hele lokalsamfunnet, sier lensmann Haugan.

For å trygge beboerne mest mulig, sender kommunen jevnlig ut tekstmelding med informasjon til beboerne i det aktuelle området.

– Mandag ettermiddag eller kveld kommer NVE med en oppdatert rapport etter den siste befaringen, sier Larsen.

Dersom geologene under sine undersøkelser kommer til at det er ytterligere rasfare, vil politiet og kommunen iverksette evakuering umiddelbart.