Norsk suksess trues av VM-været

Vårvær i VM-byen Seefeld skaper store utfordringer. – Kaldt i skyggen, påskestemning og slushføre der solen kommer til, det sier vel sitt, sier den norske smøresjefen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Stein Olav Snesrud er norsk smørersjef. Han har 14 mann i arbeid, som nå jobber nesten døgnet rundt i Seefeld.

Påskeføre

– Den største utfordringen er jo variasjonen rundt i løypa når det gjelder føret. Fra kald snø i skyggepartier til kram påskesnø i andre partier.

For de som husker OL i Sotsji i 2014, så minner varmen her litt om forholdene da. Og da slet det norske smøreteamet skikkelig.

– Her får du og arbeidsgjengen din noe å bryne seg på?

– Det er vel bevist flere ganger at løperne ikke kan vinne skirenn på dårlige ski. Så dette er jo VM for oss også. Det handler hele tiden om å finne konkurransedyktige ski. Her kan små nyanser gjøre store forskjeller, det er for eksempel noen skikkelig lange utforkjøringer her hvor god glid kan bli helt avgjørende, forklarer Snesrud.

Ukjent – kan bli landskjent

Snesrud er en ukjent mann for mange, men han er altså norsk smøresjef.

– Det er slik vi liker det, helt usynlige så lenge det går bra!

Men, han er innforstått med at norsk smørebom gjør ham landskjent, for det er han som har ansvaret.

– Den risikoen er der hver eneste gang det er skirenn. Skulle vi bomme, ja, da må jeg stå til rette. Og det skal jeg takle det, sier Snesrud.

Hans forgjenger, Knut Nystad, er også på plass i Seefeld i regi av Olympiatoppen. Han har følt på ansvaret det er å være norsk smøresjef:

– Det er jo en utsatt jobb - de gangene vi bommer - men det gjenspeiler vel bare den enorme langrennsinteressen vi har i Norge.

– Du rakk som smøresjef å bli ganske kjent?

– Jeg har vel hatt så mange fiaskoer at jeg ble ganske kjent, ja, humrer Nystad.

40 par ski hver

Hver VM-løper har mellom 30 og 40 par ski som skal testes og "pleies" i Seefeld.

I tillegg kommer fabrikantene med ski som også må testes. Snesrud forteller at hver mann i smøreteamet gjør unna mange kilometer hver dag med skitesting.

– Jeg antar at det dreier seg om i snitt 30 kilometer, under VM i Lahti ble det vel det dobbelte hver dag. Vi går garantert lenger enn løperne om dagen, mener Snesrud.