YouTube-fenomenet som kan gi deg hjerneorgasme

Følelsen blir sammenlignet med en orgasme. Bli bedre kjent med fenomenet i videoen over.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

ASMR er en følelse som skapes ved å lytte til noen spesielle lyder og har til hensikt å være avslappende og beroligende.

25 år gamle Anne Tharaldsen Haugen er en av mange som daglig søker opp ASMR på YouTube. ASMR står for Autonomous sensory meridian response og videoene gir en opplevelse kjennetegnet av kiling i nakke og hode.

Slikking, spising og hvisking

– Jeg har alltid likt å høre på noe når jeg skal sove og da jeg fant ASMR på YouTube ble jeg avslappet med det samme og sovnet på fem minutter, forteller Anne som bruker ASMR hver kveld.

Hun deler videoene opp i to kategorier. Videoer med våte lyder – som spising, smatting eller tungeklikking, og videoer med tørre lyder – som børsting, hvisking eller skraping. For Anne er det de tørre lydene som trigger henne.

– Det gir en slags kilende følelse i hodebunnen, sier Anne.

Hjelper i vanskelige situasjoner

En av innholdskaperne av ASMR-videoer på YouTube er Sigrid, eller DuskWhispersASMR som hun kaller seg på kanalen sin. Hun starter ofte videoene sine med å si «velkommen alle kriblehoder». Det er nemlig kribling hun håper at folk opplever når de ser videoene hennes.

– Det er mange takknemlige mennesker der ute. De forteller ofte om at de klarer å roe seg ned fra angstanfall de har hatt, eller at de sliter med insomnia, men at videoene mine endelig har fått dem til å sove igjen, forteller hun.

Følelsen er orgasmelignende

Det er gjort lite forskning på fenomenet, men nevropsykolog Kjell Tore Hovik mener følelsen kan sammenlignes med en orgasme.

– Det som skjer når man får en fysiologisk reaksjon av disse lydene er en økt spenning, som kan gi økt blodtrykk og fylle celler med blod i et spesifikt område av kroppen, her er det gjerne nakke eller skuldre. Hvis spenningen blir intens nok får man en utløsning, som vi sammenligner med en orgasme. Det utløser lykkehormoner som er angstdempende, stressdempende og smertedempende, forteller nevropsykologen.

For Anne og Sigrid er det ikke noe seksuelt knyttet til ASMR.

Anne sover bedre med ASMR

– Vi lever jo en hektisk hverdag med jobb, trening og sosiale ting, så for min del handler det om å bli avslappet og rolig raskere. Det har hjulpet meg veldig med søvnen, jeg sovner fortere og sover bedre, forteller Anne.

Sigrid er veldig glad for at hennes videoer kan hjelpe noen.

– Jeg er en veldig omsorgsfull person, men jeg er også veldig sjenert, så direkte kontakt kan være litt truende for meg. Dette er en veldig fin måte for meg å vise omsorg uten å knytte meg for mye til folk, sier Sigrid på God morgen Norge mandag morgen.