KLAR OPPFORDRING: Hans Petter Buraas (innfelt) mener Henrik Kristoffersen må ta en avgjørelse om sin fremtid.
KLAR OPPFORDRING: Hans Petter Buraas (innfelt) mener Henrik Kristoffersen må ta en avgjørelse om sin fremtid. Foto: TV 2/Scanpix

– Henrik er en liten, ung gutt som må komme seg videre og bli voksen

Hans Petter «Burre» Buraas med klar oppfordring til Henrik Kristoffersen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

TV 2 Sporten kunne søndag kveld avsløre at teknikktreneren for det norske alpinlandslaget, Stefan Kornberger, har sluttet etter uenighet med landslagsstjernen Henrik Kristoffersen (24) og teamet rundt ham.

– Det har vært utfordrende å kommunisere med Kristoffersen (Team Kristoffersen, journ. anm). Jeg hørte hva Christian Mitter sa, at det var en uenighet med Kristoffersen. Det stemmer, sa Kornberger om avgjørelsen til TV 2.

– Kan ikke famle mellom barken og veden
Den tidligere alpinisten Hans Petter «Burre» Buraas, som vant OL-gull i slalåm i Nagano-OL 1998, mener Henrik Kristoffersen har en viktig avgjørelse han må ta med tanke på fremtiden.

– Det er jo alfa og omega for Henrik. Enten må han velge å være med på laget 100 prosent, eller må han kjøre et soloopplegg som Hirscher og Shiffrin. Det er en utfordring for Henrik. Men han kan ikke famle mellom barken og veden. Så alternativet er at han etablerer et management som er proffe på media og økonomi og sørger for at faren er trener som han fungert som tidligere. Og at han trener i Europa, og kjøre for Norge. Eller så må han knytte seg til laget og leve etter det Norges Skiforbund krever, sier Buraas til TV 2 Sporten.

– Er det ikke komplisert å trekke seg fra laget og kjøre på egenhånd?

– Han er jo veldig knyttet til familien sin og sine tidligere trenere. Men han er fortsatt en liten, ung gutt som må vokse og utvikle seg og han må på en måte komme seg litt videre og bli voksen. Samtidig må må han kanskje oppleve litt motgang for å skjønne hva et lag kan bety, svarer «Burre».

Han skjønner at både Kristoffersen-leiren og Skiforbundet er ordknappe når det gjelder uenigheten mellom teknikktrener Kornberger og Henrik Kristoffersen.

– Må ta en avgjørelse til våren
Derfor tror Buraas at en avgjørelse med tanke på hvordan Kristoffersens opplegg blir videre først blir tatt etter sesongen.

– Dette blir en sak til våren nå går sesongen er over. Man gjør det beste ut av denne sesongen, så blir dette en sak etter sesongen. Det er egentlig ikke noen vits å ta det opp nå. Jeg skjønner at det blir fanget opp nå, men sånne uromomenter er ikke positivt for alpinistene som må gjøre sitt beste ut sesongen. Det er ikke problem for de gutta å kjøre resten av sesongen uten sin teknikktrener. Jeg skjønner at de legger lokk på situasjonen nå, og når det kommer til våren så må de håndtere det, fastslår han.

Buraas antyder imidlertid at han tror Kristoffersens lagkamerater ikke liker situasjonen som har oppstått rundt lagets største stjerne.

– Det er veldig individuelt hvordan utøverne på laget vil reagere på dette, men jeg tipper de fleste som er på laget har en felles enighet og et felles syn på at laget skal være sterkest mulig, sier den tidligere stjernealpinisten.

Rasmus Windingstad bekrefter overfor NRK at det var problematisk å miste teknikktreneren like før VM.

– Det er problematisk og synd når vi mister teknikktreneren for hele laget. Han er en bra mann, og det påvirket oss selvsagt inn mot VM i Åre. Da ble det mindre individualisering i oppkjøringen. Heldigvis har vi et fryktelig bra team, så vi løste det på en bra måte, sier Windingstad til NRK.

– Det er selvfølgelig ikke optimalt å miste en hovedtrener to dager før Kitzbühel og noen uker før VM. Utover det vil jeg ikke kommentere noe mer akkurat nå, sier Jonathan Nordbotten om saken NRK.

Det har ikke lykkes TV 2 Sporten i å komme i kontakt med Henrik Kristoffersens pappa og trener Lars Kristoffersen mandag.

Skiforbundet svarer slik på TV 2 Sportens henvendelse:

– Vi skal snakke med nøkkelpersoner i ettermiddag, og har ikke noe nytt nå, skriver kommunikasjonssjef Espen Graff i en SMS.