Fjorden Cowboys-Joar mistet moren brått og uventet i kreft

Odda (TV 2): Samtidig som kameraten Leif Einar «Lothepus» Lothe ble diagnostisert med strupekreft, mistet Joar Førde (39) mammaen sin i lungekreft.

– Mamma hadde fylt 67 år om 20 dager. Hun har hele tiden sagt at hun aldri kom til å bli 67 år, også fikk hun jo rett i det, sier Joar Førde ettertenksomt.

TV 2 møter 39-åringen i Odda i forbindelse med premieren på den syvende og siste sesongen av Fjorden Cowboys.

Joar, som går under kallenavnet «Levemann», er blitt mer opptatt av nettopp det: Å leve. De siste månedene av 2018 ble han nemlig minnet på hvor skjørt livet kan være.

Samtidig som kompanjong og kamerat Leif Einar «Lothepus» Lothe (49) ble diagnostisert med strupekreft, døde Joars mor Rigmor brått av lungekreft.

Først fikk de beskjed om at hun hadde fått kols. Neste gang de var på sykehuset, trodde legene det var lungebetennelse. Tredje gang hun var innlagt fikk de kun elleve dager sammen.

– Også var det «game over». Alt hendte i løpet av et par måneder, forteller Joar.

GODE MINNER: Her er Joar omlag ti år gammel. Han forteller at musikk alltid var en sentral del av oppveksten. Foto: Privat
GODE MINNER: Her er Joar omlag ti år gammel. Han forteller at musikk alltid var en sentral del av oppveksten. Foto: Privat

– Ei fin tid

Det viste seg at moren var rammet av en aggressiv form for lungekreft, og at det ikke var noe legene kunne gjøre.

– De elleve dagene fra vi fikk beskjeden til hun gikk bort, så bodde vi på sykehuset. Både jeg, broren min, søstera mi og alle barnebarna. Det var ei ganske fin tid, samtidig som det var veldig spesielt.

Joar innrømmer at både morens død og Lothepus' diagnose fikk satt ting i perspektiv for ham. De materielle tingene i livet ble ikke så viktige lenger.

– Kjendisstatus, båter, biler ... materielle ting betyr plutselig ingenting. Tiden går så fort. Du lever veldig kort, og skal være død veldig lenge, så man må man ha det bra mens man ennå lever, konstaterer han.

Kutter røyken

I likhet med Lothepus har Joar bestemt seg for å slutte å røyke.

– Du får på en måte kniven på strupen når slikt skjer. Leifen fikk strupekreft, også kjørte jeg mamma på sykehus med lungebetennelse, for så å trille henne ut i en kiste elleve dager etterpå. Da begynner du å tenke litt. Kanskje det er på tide å stumpe røyken, sier han.

USA-BESØK: Joar og mamma Rigmor, Lothepus og Randi klare for å dra ut på RIB-tur med besøk fra USA. FOTO: Stian Servoss
USA-BESØK: Joar og mamma Rigmor, Lothepus og Randi klare for å dra ut på RIB-tur med besøk fra USA. FOTO: Stian Servoss

39-åringen, som har røykt tett i mange år, følger nå en nedtrappingsplan. Han er fast bestemt på at han ikke skal være avhengig av noe som helst når planen er gjennomført.

– Jeg har ikke lyst til å begynne å snuse, røyke e-sigaretter eller noe sånt. Jeg vil bare være helt fri, avslutter han.

Se sesongpremieren av Fjorden Cowboys onsdag klokken 22.30 på TV 2 Zebra og TV 2 Sumo.