BEVÆPNET: Politiet har gjort et risikovurdering, og velger å stille væpnet under fengslingen i Bergen tingrett.
BEVÆPNET: Politiet har gjort et risikovurdering, og velger å stille væpnet under fengslingen i Bergen tingrett. Foto: Haakon Eliassen

knivDrapet i Bergen:

Politiet bevæpner seg når tre personer fengsles i dag

Tre personer fremstilles for varetektsfengsling etter knivdrapet på Said Bassam Chataya (28) i Bergen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Totalt 12 personer ble pågrepet av politiet etter at Chataya ble knivstukket og drept på Danmarks plass i Bergen natt til lørdag.

Tre av de pågrepne fremstilles for varetektsfengsling, mens de ni øvrige løslates.

Under mandagens fengslingsmøte i Bergen tingrett vil politiet være bevæpnet.

«Med bakgrunn i politiets risikovurderinger vil politiet være bevæpnet for å sikre at fengslingsmøtene avvikles på en trygg og god måte», skriver Vest politidistrikt i en pressemelding.

Lukkede dører

Politiadvokat Trond Eide begjærte lukkede dører på bakgrunn av frykt for at vitner skal påvirkes dersom mediene får referere fra fengslingsmøte. Han påpekte at politiet bruker store ressurser på saken og at viljen til å forklare seg kan bli påvirket dersom pressen får referere fra fengslingsmøtet.

Tingrettsdommer Marianne Kirkeleit besluttet at fengslingsmøtet skulle gå for lukkede dører. Begrunnelsen var hensynet til etterforskningen som i denne saken bør veie tyngre enn hensyn til å la offentligheten få innsikt i saken på dette tidspunkt.

Blant de som fremstilles for fengsling er den 21-årige fetteren til Chataya, som er siktet for å ha utført drapet.

Den drapssiktede 21-åringen er i likhet med flere andre de pågrepne i saken tidligere straffedømt.

Fanget på video

Søndag opplyste politiet en person er siktet for drap, ni er siktet for grov vold, mens to er siktet for å ha avgitt falsk forklaring.

Natt til lørdag opplyste politiet at en mann i slutten av 20-årene var erklært død etter at han hadde blitt knivstukket av en 22 år gammel mann.

Den avdøde mannen er 28 år gamle Said Bassam Chataya.

Et masseslagsmål var foranledningen til knivstikkingen, som skjedde ved Danmarks plass i Bergen fredag kveld.

Under pressekonferansen lørdag opplyste politiet at et overvåkningskamera fanget hendelsen, og politiet har dermed video av drapet.

Ikke tatt stilling til straffskyld

Motivet for knivstikkingen er sentralt i politiets etterforskning. Søndag ble det gjennomført flere avhør av de pågrepne.

Den drapssiktede 21-åringens forsvarer, Jørgen Riple, sier til TV 2 at mannen søndag forklarte for politiet at slosskampen dreide seg om en konflikt han hadde med den avdøde mannen.

– Han har ikke tatt stilling til spørsmålet om straffskyld, sier Riple.

Advokat Johan Eide er forsvarer for en av de pågrepne mennene. Han sier til TV 2 at hans klient har forklart at han kun var tilskuer til hendelsen.

– Han erkjenner ikke straffskyld for noe som helst. Han mener han ikke har gjort noe straffbart, sier Eide.

Mandag skal den avdøde mannen obduseres.