Det var beinkaldt på Finnmarksvidda siste helg i januar med temperaturer på under 40 kuldegrader. Her fra Karasjok.
Det var beinkaldt på Finnmarksvidda siste helg i januar med temperaturer på under 40 kuldegrader. Her fra Karasjok. Foto: Junge, Heiko / NTB Scanpix (arkivbilde)

slik var været i januar:

Fra tolv pluss til 41 minus

Januar bød på store variasjoner i været.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Etter en mild start på året, ble det kjøligere fra omtrent midten av januar.

Dermed ble middeltemperaturen i januar stort sett 1-2 grader over det normale, men nær normalen i både Troms, Nordland og Møre og Romsdal.

Nedbøren var over det normale (100-200%) i både Midt- og Nord-Norge. Aller mest nedbør fikk indre områder av Møre og Romsdal med opp til 3 ganger (300%) normal nedbør, og det meste i form av snø.

Sørlandet og Østlandet ble liggende mye i le for de fremherskende vindene fra vest og nord, og fikk stort sett mindre nedbør enn normalt. Kraftige lavtrykk, særlig i starten og midten av januar, bidro til mye snø til Midt- og Nord-Norge med overhengende snøskredfare mange steder.

Dramatisk start på året

Året startet med en skikkelig vinterstorm. Et stormsenter fra Norskehavet passerte over Nord-Norge og inn i Finland på 1. nyttårsdag med nord og nordvestlig storm fra Lofoten og sørover til Rogaland.

Dette skapte store trafikale problemer både til lands og til sjøs. Mange fergestrekninger ble innstilt og fjelloverganger stengt.

Den 2. januar roet været seg i hele landet, men etter mye vind og snø var snøskredfaren svært stor. Tragisk nok omkom fire utenlandske skiturister i en skredulykke i Tamokdalen i Troms.

TRAGEDIE: Rasstedet på Blåbærtinden, i Tamokdalen, hvor fire skiturister (en finsk og tre svenske) ble tatt av ras 2.januar. Mannskaper fra politi og Røde Kors graver her frem de tre som enda ikke er hentet ned.
TRAGEDIE: Rasstedet på Blåbærtinden, i Tamokdalen, hvor fire skiturister (en finsk og tre svenske) ble tatt av ras 2.januar. Mannskaper fra politi og Røde Kors graver her frem de tre som enda ikke er hentet ned. Foto: Bertinussen, Rune Stoltz / NTB Scanpix

I dagene frem til 13. januar fortsatte den urolige og forholdsvis milde værtype i hele landet. Stadige lavtrykk fra Island passerte over Norskehavet og inn over Skandinavia. Dermed fikk store deler av landet lengre perioder med kuling mellom sørvest og nord. Sørlandet og Østlandet ble stort sett liggende i le for fjella i vest og nord med lite eller ingen nedbør.

En mild start på året gjorde at januar ble mildere enn normalt. Grafikk: StormGeo
En mild start på året gjorde at januar ble mildere enn normalt. Grafikk: StormGeo

Tolv varmegrader

Den 4. til 5. januar ga fønvind temperaturer opp i elleve til tolv varmegrader i både Aust-Agder og i Vestfold.

Midt- og Nord-Norge fikk derimot mye nedbør, og i tillegg perioder med storm. Spesielt kraftig var stormen som rammet Trøndelag og Nord-Norge den 10. til 11. januar. Tak ble blåst av hus, broer og fergesamband stengt, svært glatte veier med biler som blåste av veiene.

Fra den 13. til 14. januar tok lavtrykkene fra vest en litt sørligere bane og passere over Sør-Norge. Dermed fikk Nord-Norge en roligere og kaldere værtype.

Én meter snø

Også i Sør-Norge ble det gradvis kjøligere med noen sludd- og snøbyger. Mye nord- og nordvestlig vind resulterte i mye snø til Trøndelag og Møre og Romsdal, og særlig til de indre områdene av Møre og Romsdal der det mange steder falt mer enn én meter med nysnø.

Dette resulterte i mange snøskred, stengte veier og i perioder isolerte bygder. Ytre områder av Vestlandet sør for Stad fikk nå sitt første snøfall denne vinteren, men på langt nær i de mengder som lenger nord.

I den siste uken av januar gikk lavtrykkene sørover i Nordsjøen, mens et høytrykk bygde seg opp over Nord-Skandinavia og Russland. Dermed ble det en kald værtype med sørøstlig kuling til store deler av landet.

Det var mye pent vær i Midt- og Nord-Norge, men den sterke vinden i tillegg til kulden bidrog til hustrige forhold med til dels ising på skip i Nord-Norge.

Det ble en svært våt og snørik måned i Midt- og Nord-Norge. Foto: StormGeo
Det ble en svært våt og snørik måned i Midt- og Nord-Norge. Foto: StormGeo

Lofoten opplevde derimot et usedvanlig kraftig og langvarig snøfall den 27 og 28. januar. Noen steder falt det nær én meter med nysnø som bidro til stengte veier og mange husstander som måtte evakuere på grunn av ekstrem snøskredfare.

Minus 41 grader

Den 28. januar ble månedens laveste temperatur målt på Finnmarksvidda med hele minus 41,2 grader i Couvddatmohkki.

I Sør-Norge var Folldal kaldest den 22. januar med -32,3 grader. Sørlige deler av Vestlandet, Sørlandet og sørlige deler av Østlandet fikk den siste uken en del snø med til dels vanskelige trafikkforhold.

Oslo-Blindern og Kristiansand-Kjevik fikk begge hele 29 dager med temperaturer under 0 grader i januar, og de laveste temperaturene ble målt helt i slutten av januar med 14 til 15 minusgrader.

Det kalde været bidro til at snøen ble liggende på bakken gjennom hele måneden, og i slutten av januar var snødybden nær 35 cm i Oslo.

.