ØVELSE: Soldater under en øvelse i Bemowo Piskie i Polen.
ØVELSE: Soldater under en øvelse i Bemowo Piskie i Polen. Foto: Gary Loten-Beckford/US Army

Polen og USA i dialog om «Fort Trump»

Rakettskjoldet i nord skal etter planen stå ferdig i desember 2020.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

USA varsler en ytterligere økning av sitt militære nærvær i Polen, skriver Stars and Stripes.

USAs ambassadør Georgette Mosbacher sier til the Financial TImes at økningen vil være «vesentlig».

Det er allerede rundt 4000 amerikanske soldater i Polen, i tillegg til nærmere 900 soldater i NATOs fremskutte nærvær i landet.

I februar besøkte USAs utenriksminister Mike Pompeo NATO-styrkene som holder til i Bemowo Piskie i det nordøstlige Polen, litt under en time fra grensen mot Russland.

– Vi tar bekymringene om at Russland kan åpne en frontlinje her på alvor, sa Pompeo.

Vil ha permanent base

NATOs kampgrupper ble stasjonert ut i Baltikum og Polen i august 2016, og i april 2017 sendte NATO en brigade til det strategiske Suwalki-området.

I Redzikowo i nord bygger det amerikanske missilforsvarsbyrået MDA et Aegis-rakettskjold, som etter planen skal stå ferdig i desember 2020. Polen har kjøpt Patriot-missiler fra amerikanske Raytheon for rundt 50 milliarder kroner.

Samtidig ønsker Polen en permanent amerikansk base i landet, og er i dialog med USA om et «Fort Trump».

President Donald Trump sa i september 2018 at han vurderer å opprette en base i NATO-landet som under den kalde krigen var medlem av Warszawapakten.

I mars 2018 undertegnet Polens forsvarsminister avtalen om å kjøpe Patriot-raketter.
I mars 2018 undertegnet Polens forsvarsminister avtalen om å kjøpe Patriot-raketter. Foto: Alik Keplicz/AP/NTB scanpix

Da hadde den polske presidenten Andrzej Duda under et besøk i Det hvite hus kommet med et tilbud om å kalle basen for «Fort Trump».

Optimist

Under sikkerhetskonferansen i München hadde Polens forsvarsminister Mariusz Blaszczak møter med amerikanske kongresspolitikere og forsvarstopper om basen, ifølge Radio Poland.

Forsvarsministeren er ifølge radiokanalen optimistisk, men kan ikke gi en tidsramme på etableringen som skal avskrekke potensiell aggresjon fra Russland.

– Jeg håper på suksess, sier Blaszczak.

I 2018 sto et russisk missilsystem som kan utstyres med atomvåpen kampklart i Kaliningrad, landstykket mellom NATO-landene Polen og Litauen.

Den polsk-litauiske grenseregionen, som strekker seg fra Kaliningrad-provinsen i nordvest til Hviterussland i sørøst, spiller en viktig rolle i NATOs forsvars- og forsterkningsplaner.

– Det såkalte Suwalki-gapet, grenseområdet mellom Litauen i nord og Polen i sør, er på mange måter NATOs «akilleshæl» i Østersjøregionen, ifølge forsker Kristian Åtland i Forsvarets forskningsinstitutt (FFI).