Nancy Pelosi til TV 2: – Vi skal kjempe mot den muren

MÜNCHEN/BERGEN (TV 2): Nancy Pelosi og tidligere utenriksminister John Kerry gjør det klart at de vil bruke alt i sin makt for å stoppe byggingen av Trumps mur.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Deler av verdenseliten er denne helgen samlet i München på årets sikkerhetskonferanse. Inkludert leder av representantenes hus, Nancy Pelosi og tidligere utenriksminister John Kerry.

På andre siden av Atlanterhavet har USAs president Donald Trump erklært nasjonal krisetilstand for å få råd til å bygge den mye omtalte muren mot Mexico.

– Det er veldig beklagelig. Den følger ikke grunnloven. Vi skal bekjempe den i retten, kongressen og i offentligheten, sier Nancy Pelosi til TV 2.

Krisen er klimaendringene

John Kerry, demokrat og utenriksminster under Barack Obama, sier det ikke er en krise slik Trump hevder.

– Ingenting berettiger en unntakstilstand ved grensen når det gjelder innvandring for øyeblikket. Ingen av partiene makter å komme sammen å gjøre det som må gjøres, forteller Kerry til TV 2.

Kerry forteller at om det skal være en grunn for krisetilstand, burde det handle om klimaet.

– Det er et tilfelle av å skape en krise der det ikke er noen. Skulle vi hatt en unntakstilstand nå, burde det være på grunn av klimaendringene, forteller han til TV 2.

Erklærte nasjonal krisetilstand

Bakgrunnen for Trumps drastiske tiltak er lovnaden om å bygge en grensemur til Mexico. På en pressekonferanse fredag ble det bekreftet at landet vil gå inn i unntakstilstand.

Kort tid etter bekreftelsen kom reaksjonene fra Demokratene. I en pressemelding sier Pelosi at hun vil bruke alle midler for å stoppe Trump.

– Presidentens valg bryter totalt med Kongressens makt, noe som er forankret i Grunnloven. Kongressen vil forsvare Grunnloven i Kongressen, i retten og i det offentlige med alle midler tilgjengelig, skriver Pelosi i pressemeldingen.