I TROPPEN: U21-landslagsspilleren Leo Østigård gjør fremskritt i Brighton. Her er han fra en kamp med U23-laget i høst.
I TROPPEN: U21-landslagsspilleren Leo Østigård gjør fremskritt i Brighton. Her er han fra en kamp med U23-laget i høst. Foto: Brighton

Norske Leo (19) gjør fremskritt i Premier League-klubb: – Det viser at de har troen på meg

Lørdag var Leo Østigård (19) for første gang med i Brightons kamptropp. Han trener nå som oftest med førstelaget.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Det var artig å være på benken, og et steg i riktig retning. Det viser at de har troen på meg, sier Østigård til TV 2.

Da midtstopperen ble hentet fra Molde i august, var utgangspunktet at han skulle spille og trene med klubbens U23-lag.

19-åringen fikk en verst mulig start på oppholdet i Sør-England.

Han ble skadet på første trening, og var ute i fem til seks uker. Da han kom tilbake, etablerte han seg umiddelbart på et U23-lag som kjemper i toppen av den øverste divisjonen.

For noen måneder siden ble han kalt opp til å trene med førstelaget. Der har han klamret seg fast, og trener nå stort sett bare med dem. På torsdag fikk han beskjeden av manager Chris Hughton om at han skulle sitte på benken mot Derby i FA-cupen.

Østigård fikk ikke spilletid, men ser optimistisk på fremtiden.

– Jeg fikk muligheten på et par økter med førstelaget, og viste meg bra frem. Så har det blitt mer og mer. Jeg håper at jeg blir værende der, sier 19-åringen, som i dag reiser med Premier League-stjernene på treningsleir til Marbella.

PÅ BENKEN: Leo Østigård (t.v.) ble sittende på benken mot Derby. Han avsluttet et låneopphold i Viking da Molde solgte ham til Brighton i august.
PÅ BENKEN: Leo Østigård (t.v.) ble sittende på benken mot Derby. Han avsluttet et låneopphold i Viking da Molde solgte ham til Brighton i august.

– Ikke «bare-bare» i starten

Konkurransen i Brightons midtforsvar er imidlertid svært tøff. Shane Duffy og Lewis Dunk er to av lagets største profiler, mens Leon Balogun og Dan Burn banker på døren.

Østigård konstaterer at overgangen fra Viking, Molde og norsk U-landslagsfotball til Premier League har vært stor.

– Det er litt sånn den engelske kulturen er. Det er ikke «bare-bare» å komme opp på et lag i starten. Du er unggutt, og de er høyt profilerte spillere. Du har litt respekt, men det går over når du har vist deg frem. Da får du litt respekt av dem òg, forklarer han.

– Det tar litt tid å komme inn i gruppen. Det er høyt intensitet i spillet og på trening, og det går fortere enn du er vant til. Men du klarer etter hvert å vende deg til det. Det er der du ønsker å være. Jeg er glad for at jeg har fått muligheten, fortsetter stoppertalentet.

Sammenlignes med Keane: – Du må tenke deg litt om

Romsdalingen beskrives som en ledertype av rang. Av hans tidligere sjef, Ole Gunnar Solskjær, er han blitt sammenlignet med Roy Keane nettopp av den grunn.

– Han er 18 år og kjefter, gneldrer og krever noe av alle, har Solskjær tidligere sagt til VG.

Østigård flirer litt når TV 2 konfronterer ham med sammenligningen. Men Brighton-stjernene har fått unngå noe av ungguttens vrede.

Inntil videre.

– Jeg har aldri vært redd for å bruke stemmen. Men selvfølgelig, du må holde litt igjen når du trener med en Premier League-klubb. Etter hvert, når du er fast på laget og har vist at du er god nok, kan du heve stemmen enda mer. Du må tenke deg litt om, sier romsdalingen, før han er kjapp med å forsikre:

– Jeg er ikke redd for å bruke stemmen nå, heller.

– Så du kjefter ikke på Dunk og Duffy?

– Nææ, svarer han, og trekker litt på ordet.

– Du sier ifra når du er misfornøyd med noe dem gjør. Men du må være smart med hvem du sier det til, det er ikke alle som tåler å høre det. Jeg tror egentlig de liker at jeg kan gjøre det. Men at du er litt forsiktig, kan være lurt med tanke på forskjellige ting, konstaterer han.

Forberedt på utlån

Verken Dunk (27), Duffy (27), Burn (26) eller Balogun (30) kommer til å forlate klubben med det første. I det minste ikke fordi de legger skoene på hyllen. Østigård er forberedt på at han kanskje må lånes ut før han spiller seg til en fast plass på laget, og er i dialog med manager Chris Hughton.

– Jeg tror de ønsker å ha meg i Brighton nå, men vi får se hva som skjer i august. Da blir det kanskje utlån til Championship eller noe i England. Eller andre plasser. Det er litt usikkert, forteller 19-åringen.

Uansett er treningshverdagen god hos 14. plassen i Premier League. Østigård er klar for å være tålmodig.

– Dem jeg konkurrerer mot, er de to mest profilerte på laget (Dunk og Duffy, journ. anm). I posisjonen min vil det ta tid å spille seg inn i Premier League. Du må være så og så gammel, reflekterer han.

Én ting er han i hvert fall krystallklar på:

– Jeg angrer ikke på at jeg dro hit.