FLÅTT: Det er funnet et flåttvirus i norsk melk. Foto: Erlend Aas / NTB Scanpix
FLÅTT: Det er funnet et flåttvirus i norsk melk. Foto: Erlend Aas / NTB Scanpix

Farlig flåttvirus oppdaget i melk fra norske gårder

Forskere har funnet et flåttvirus i rå melk fra norske bondegårder. Nå advarer de regjeringen mot å åpne for salg av rå melk direkte fra bønder til forbrukere.

Forskere fra Norges miljø- og biovitenskapelig universitet og Folkehelseinstituttet har samlet inn og analysert ubehandlet melk fra en rekke norske bondegårder i en periode på fire år, skriver NRK.

Resultatet overrasket forskerne.

Det viste seg at kumelken fra tre av de fem bondegårdene inneholdt flåttviruset TBE, som blant annet kan gi hjernebetennelse og hjernehinnebetennelse.

I flere europeiske land har det vært tilfeller av folk som har blitt syke etter å ha drukket upasteurisert melk som inneholdt viruset. I noen av tilfellene endte det med dødsfall.

Regjeringen har åpnet for salg av upasteurisert melk og fløte direkte fra bondegårdene til forbrukerne. Det er seniorforsker Åshild K. Andreassen kritisk til og mener det er for mye risiko knyttet til en slik lovendring.

– Vi vet ennå ikke hvor syke vi kan bli av upasteurisert melk med TBE-virus. Men vi bør begrense risikoen, sier hun til NRK.

Helse- og omsorgsdepartementet har bedt Mattilsynet om å lage et utkast til ny forskrift. Ifølge Mattilsynets dreier det seg om forslag til salg av inntil 5.000 liter upasteurisert melk og fløte årlig.

– Forslaget innebærer at du som forbruker skal kunne velge om du er villig til å ta risikoen med å drikke rå melk og fløte, sier seniorrådgiver Margrethe H. Røed i Mattilsynet.

(©NTB)