Her bommet han på pressekonferansen

Amerikanske medier har tatt for seg Donald Trumps pressekonferanse om den nasjonale krisen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Fleip eller fakta? Det er kanskje ikke spørsmålet man skal trenge å spørre seg etter at en amerikansk president har talt, men amerikanske medier gjør det likevel.

Fredag holdt Donald Trump en pressekonferanse hvor han erklærte nasjonal krise for å bygge den mye omtalte grensemuren mot Mexico.

– I dag annonserer jeg diverse tiltak. Vi kontrollerer ikke vår egen grense, selv om det er en krig på grensen, sa Donald Trump på pressekonferansen før han bekreftet tilstanden.

Her er noen av påstandene mediene mener at Trump bommer på:

Påstand 1: DHS rapporterer om milliardtap

Presidenten hevdet i sin tale at USA bruker og taper «milliarder på milliarder av dollar i måneden» på illegal innvandring. Tallene sa han kom fra Sikkerhetsdepartementet (DHS), men ifølge Washington Post ser det mer ut som de kommer fra TV-stasjonen One America News Network.

Washington Post skriver at de har sporet tallene fra TV-stasjonen til gruppen Federation for American Immigration Reform (FAIR) som ifølge avisen har vært kilde til presidentens tall også tidligere.

NBC News understreker også at DHS aldri frigir tall på hvor mye illegal innvandring koster USA.

Påstand 2: Narkotika kommer ikke gjennom lovlige punkter

Ett av Trumps hovedargumenter for å bygge en mur mot Mexico, er at han mener det er viktig i kampen mot smugling av narkotika. Fredag sa han at hoveddelen av store smuglerpartier ikke kommer seg gjennom lovlige grenseposter.

Men ifølge USAs Drug Enforcement Administration (DEA) blir mesteparten av narkotikaen smuglet gjennom nettopp slike punkter. Ifølge Washington Post er det kun marijuana som oftest blir beslaglagt utenfor de lovlige grensepostene.

I tillegg poengterer avisen at mange stoffer, som fentanyl, enkelt kan bestilles via internett.

Påstand 3: Muren er allerede i ferd med å bygges

Donald Trump hevder at han allerede har begynt å bygge muren i «noen av de viktigste områdene». I tillegg sa han at en stor del av muren har blitt renovert.

– I mellomtiden har jeg bygget mye mur. Jeg har mye penger og jeg har bygget mye mur. Men det hadde vært fint å få det gjort, sa han.

Sannheten er at det har blitt bygget akkurat null meter med mur.

Samtidig understreker CNN at forberedelser til å begynne å bygge i overkant av 22 kilometer med mur, er i gang i Texas.

Se mer om dette i videoen øverst i saken.

Påstand 4: Tusener av MS-13-medlemmer er deportert

Trump hevdet i sin uttalelse at tusenvis av medlemmer av den beryktede gjengen MS-13 har blitt deportert etter at han ble president.

Rapporter viser ifølge Washington Post at i regnskapsåret 2018 ble 1332 bekreftede eller mistenkte medlemmer av gjengen deportert, mens i regnskapsåret 2017 lå tallet på 1073.

Det innebærer at 2405 medlemmer eller mistenkte medlemmer av gjengen er deportert, hvorav en del av dem ble deportert under Obamas styre.

Å kalle dette for «tusenvis» er muligens en overdrivelse, men ifølge Washington Post sine tall kan det rettferdiggjøres.

Følger man NBC News sitt regnestykke er det derimot antakeligvis usant. Kanalen skriver at det i regnskapsåret 2017 ble arrestert 4818 personer tilknyttet gjenger, hvorav færre enn 800 var MS-13-medlemmer. USAs «Immigration and Customs Enforcement» rapporterte å ha fjernet nær 6000 gjengmedlemmer eller mistenkte gjengmedlemmer samme år, men det kommer ikke frem av tallene hvor mange av disse som var tilknyttet MS-13.

Påstand 5: Mur fører til færre drap

Mellom USAs grenseby El Paso og meksikanske Ciudad Juárez er det allerede fysiske barriérer. Presidenten mener dette fører til at det er langt færre drap på den amerikanske siden.

Ifølge New York Times har han rett i at det er flere drap på den meksikanske siden, med 1200 drap i Ciudad Juárez mot 23 i El Paso i fjor.

Samtidig understreker avisen at det også var skjeve tall i 2007, før man fikk fysiske barriérer mellom de to skillene. Den gang ble det meldt om 17 drap i El Paso og 320 i Juárez. Avisen konkluderer dermed med at påstanden er villedende.

Påstand 6: Israel bygger nok en mur fordi den de har er 99,9 prosent effektiv

Trump sier at Israel bygger nok en mur fordi den de har er «99,9 prosent effektiv».

I 2016 rapporterte New York Times om mye smugling som enkelt unngår barriérene mellom Israel og Palestina.

Benjamin Netanyahu har dog sagt at Israel har 99 prosent suksess med å redusere immigrasjon fra Afrika, med en barriére langs grensen mot Egypt. New York Times konkluderer dermed med at dette er sant, og viser til tall fra israelske myndigheter som bekrefter at antall ulovlige migranter som krysset grensen fra Egypt til Israel gikk ned fra over 16.000 i 2011, til tolv i 2014.

Washington Post konkluderer derimot med at det er usant, og viser til en rapport i Harvard International Review som hevder at det ikke er muren alene som kan få æren for de 99 prosentene.

Ikke bare Trump

Det skal sies at det ikke bare er Donald Trump som er tatt i å lyve eller å vri på sannheten.

Før presidentvalget i 2016 ble det stadig sjekket om det kandidatene sa stemte. Den gang ble også Hillary Clinton tatt i å fare med usannheter ved flere anledninger.