Stormen i Nordland flytter seg til Troms

Flere tak har blåst av og fly- og båttrafikken rammes av uværet i Nordland. Farevarslet er senket, men Troms vil få mer vind utover dagen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det var full til sterk storm flere steder i Nordland. På Rotvær var det orkan, melder Meteorologisk institutt. Like før klokken 16.00 melder de at farevarslet er blitt senket fra oransje til gult nivå, og vinden vil avta.

– Det blåser fortsatt sterk kuling i hele Nordland. Lavtrykket og stormsenteret vil trekke innover i landet som gjør at vinden i Nordland vil avta utover dagen, sier Beate Tveita, meteorolog ved StormGeo.

Vinden er nå forventet å treffe Troms.

– Det har blåst relativt rolig i Troms frem til nå. Det er de som vil få økende vind utover dagen, heldigvis ikke så kraftig som i Nordland, forteller meteorologen,

Tak blåste av

Politiet i distriktet har også nok å gjøre som følge av været.

– Det er mange oppdrag relatert til ekstreme værforhold, gjenstander som løsner fra bygg og takplater som blir tatt av vinden, sier operasjonsleder Tommy Bech ved Nordland politidistrikt til TV 2.

– Folk prøver å rydde opp i stor skala og brannvesenet bistår så fort de kan for å redde ting, legger han til.

Det er ikke meldt om personskade som følge av været.

– Vi ber om at folk holder seg innendørs inntil vinden avtar, skriver Nordland politidistrikt på Twitter.

Lørdag morgen meldte politiet i Nordland om at taket på et eldre fiskebruk i Ballstad var tatt av vinden. Taket blåste av og landet i veien.

Også på Vareid i Lofoten ble et tak tatt av vinden. Det var heldigvis ingen dyr i fjøset, forteller Günter Reinfeld, som filmet hendelsen.

I Bodø blåste flere veggplater av Stadiontunet sykehjem. Veggplatene traff en bil, som fikk materielle skader som følge av hendelsen.

– Vi er i beredskap og prøver å prioritere de meldingene som kommer inn, sier Bech.

Uten strøm

Det kraftige uværet har ført til en rekke strømbrudd. Overfor Lofotposten melder Lofotkraft at 291 abonnenter i Lauvik i Lofoten er uten strøm.

– Vi har sendt ut to mann nå for å se på det. Det skal være en høyspentmast som har falt over veien, sier vakthavende i Lofotkraft Marek Eriksen til avisen.

I morgentimene lørdag var det også enkelte husstander på Ballstad som opplevde strømstans, i tillegg er 426 husstander uten strøm i Digermulen, Årstein og Holandshamn-området i Austre Vågan. Videre er strømmen også borte på Laupstad, Vestpollen og Sildpollnes.

Ifølge Lofotposten var det ved 10.30 tiden totalt 927 kunder som var berørt.

Selskapet Nordlandsnett melder om ni pågående strømbrudd, men det er uvisst hvor mange av dem som skyldes uværet.

Innstilte flyavganger

Vinden påvirker også trafikken i nord. Flere flyavganger fra Bodø lufthavn er innstilt på grunn av uværet, skriver NRK.

Uværet sørget også for at Hurtigruta MS Finnmarken fikk store problemer med å legge til kai på Ørnes i Meløy kommune, ifølge Avisa Nordland.

Også en rekke fergeruter og hurtigbåter er innstilt. Fergen mellom Festvåg og Misten er innstilt, og Kjerringøy er dermed isolert fra resten av Bodø kommune inntil videre.

I hele Nord-Norge er det sendt farevarsel for vanskelige kjøreforhold lørdag, både på land og sjø.

– Fra tidlig lørdag morgen til utpå ettermiddagen oppfordrer vi folk til ikke å ferdes ute i terrenget eller på sjøen. Bruk sunn fornuft. Det er stor skredfare og i tillegg ventet vanskelige kjøreforhold, skriver politiet i en pressemelding.

(©NTB/TV 2)