SEIER: Vetle Sjåstad Christiansen tok sin første verdenscupseier i høyden i Soldier Hollow i Utah. Fra før hadde han to pallplasseringer på CV-en.
SEIER: Vetle Sjåstad Christiansen tok sin første verdenscupseier i høyden i Soldier Hollow i Utah. Fra før hadde han to pallplasseringer på CV-en. Foto: Junge, Heiko

Felte gledestårer etter sin første verdenscupseier

Johannes Thingnes Bø bommet fire (!) ganger på stående. Vetle Sjåstad Christiansen tok vare på muligheten, og vant verdenscupsprinten i USA.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Det er digg, det er det, sier Christiansen til NRK mens han feller noen gledestårer.

Sjåstad Christiansen, som aldri før hadde vunnet i verdenscupen, skjøt feilfritt både på liggende og stående skyting.

Etter andre visitt på standplass hadde han 13 sekunder ned til Simon Desthieux.

Den franske profilen gikk gnistrende på sisterunden. Ved siste passeringspunkt var forspranget kuttet til 1,7 sekunder. Sjåstad Christiansen klarte imidlertid å matche franskmannens avslutning, og snek seg foran med en 1,3 sekunders margin i mål.

– Han har hatt et vanvittig løft i år, og er blitt råsterk. Jeg har sagt lenge at han bør gå sisteetappen på stafetten. Han har noen kvaliteter som er vanskelig å finne, sier TV 2s skiskytingekspert Ole Einar Bjørndalen.

– Tatt noen veldig fine grep

Legenden har kjent ham siden han var en ung løper, og har blant annet gått NM-stafett med ham tidligere. Bjørndalen er full av lovord.

– Han er en blodseriøs løper. Det har han vært i alle år, men han har tatt noen veldig fine grep denne sesongen, roser TV 2s skiskytingekspert.

– Akkurat i dag er han verdens beste skiskytter. Det er helt rått. Jeg tror at han har sjans til å være stabil i mange år fremover. Han gjør ting riktig og er på et veldig bra lag. Dette kan bli veldig bra, fortsetter han.

Verdenscuplederen sviktet

For Thingnes Bø var det alt annet enn en jubeldag. Før løpet hadde den 25 år gamle stryningen vurdert å endre på eget løpsopplegg.

Løypen i Soldier Hollow, i 1700 meter høyde, er nemlig enormt hard. Så hard at Thingnes Bø vurderte å holde igjen i starten.

Men da han først var i gang med sprinten i Utah i USA, gjorde han alt annet enn å spare på kruttet. Inn til skyting var han 19 sekunder foran tyske Benedict Doll.

– Det er en av de sterkeste åpningene vi kan huske på en sprint, sa en imponert NRK-kommentator Andreas Stabrun-Smith.

Ledelsen økte betraktelig med en feilfri liggende skyting og gnistrende tempo på den andre runden. På stående kunne det imidlertid knapt ha gått verre for stryningen. Han bommet med sine fire første skudd. Bare den siste blinken klarte han å få ned. Likevel var han bare 41 sekunder bak Sjåstad Christiansen i mål, noe som gjør at han fortsatt har muligheter på jaktstarten.

Der går han ut som nummer fem.

– Det er ikke helt typisk Johannes, han er sikkert ikke fornøyd. Men han går brutalt fort på ski. Han har det inne, understreker Bjørndalen.

– Han blir å regne med i igjen i morgen. Med to feilfrie skytinger er han der inne. Om han er med på stående, tror jeg ikke han lar den sjansen gå fra seg igjen, sier Bjørndalen, vel vitende om at Thingnes Bø slår rekorden hans på tolv verdenscupseirer i samme sesong med én seier til.

Øvrige norske resultater:

10. Johannes Dale, +56,5​
21. Henrik L'Abee-Lund, +1.21,3
​27. Erlend Bjøntegård, +1.32,4