Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Samtidig som politiet i hovedstaden har håndtert over 30 situasjoner med kniv den siste måneden, opplever Tollvesenet en eksplosiv økning i antall våpenbeslag i landet.

I 2018 ble det beslaglagt over 2.500 våpen sendt i posten fra utlandet. Året før ble det beslaglagt 616 produkter.

Det er en økning på over 300 prosent på ett år.

Våpnene kommer i form av kniver, stikkvåpen, slåsshansker, batonger og elektrosjokkvåpen i postsendinger.

– Når man ser en utvikling mot at ting skal løses med ekstrem vold, så er veien kort for å bli voldsmann eller drapsmann, sier kontorsjef Terje Teigen ved Tollregion Oslo og Akershus.

Utenfor loven

Springkniver, knokejern og elektrosjokkvåpen er blant varene som stoppes, men enkelte kniver faller utenfor lovgivningen.

– Vi kikket litt på hvem som kunne være mottaker av macheten som vi ikke kan anmelde. Siden 2017 har mottakeren blitt anmeldt ti ganger for brudd på våpenloven, sier Teigen om macheten i bildekarusellen under.

– Og denne skal han motta?

​– Vi har ingen hjemmel til å ta denne, så den vil ha få tilsendt hjem, sier Teigen.

^
BEKYMRET: Tollvesenet er bekymret for den massive økningen i våpenbeslag. Foto: TV 2/Simen Askjer

Han syns det er skremmende at tilgjengeligheten til slike våpen er så stor som den er i dag, og at enkelte våpen faller utenfor regelverket.

– Vi må si at det i noen tilfeller kun har vært flaks at vi ikke har endt opp med drap, sier politimester i Oslo, Hans Sverre Sjøvold, til TV 2.​

Ungdom bestiller

Tollvesenet opplyser at det i hovedsak er gutter fra 20-årene og oppover som bestiller slike produkter.

Det er derimot en økning av bestillinger fra ungdom i tidlig tenårene, og ifølge Tollvesenet blir snittalderen stadig lavere.

– Trenden er dessverre eksplosiv på bestilling av disse voldsproduktene og knivene, sier Teigen.

Mange har voldsproduktene med seg på skole, på jobb og på byen.

– Det er ungdom, i tidlig tenårene, som har tilgjengelig betalingskort og enkelt kan kjøpe seg dette på nettet, sier Teigen.

Det store antallet beslag sammen med knivepisodene i Oslo bekymrer Tollvesenet, som mener ungdom som bærer kniv raskt kan skape enorme konsekvenser.