VM-forbannelsen brutt - Kristoffersen tok storslalåm-gull

Henrik Kristoffersen fikk endelig slutt på VM-forbannelsen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Se gullrennet over (video med tillatelse fra NRK)

Etter fjerdeplass i alle sine tre siste VM-renn hadde Henrik Kristoffersen (24) alle tiders mulighet til å revansjere seg fredag.

Han lå på tredjeplass etter første omgang i VM-storslalåmen i Åre, 18 hundredeler bak ledende Alexis Pinturault og åtte hundredeler bak Marcel Hirscher på andreplass.

I andre omgang kjørte han inn til ledelse, og var sikret karrièrens første VM-medalje før rivalene satte utfor.

Marcel Hirscher maktet ikke å holde unna, og kjørte i mål to tideler bak nordmannen.

Pinturault hadde heller ingen mulighet til å holde følge med nordmannen, og kjørte inn til bronse 42 hundredeler bak nordmannen.

Dermed kunne Kristoffersen slippe jubelen løs som verdensmester i storslalåm.

– Det var på tide

Det var også hans første triumf siden han vant slalåmen i Kitzbühel i januar i fjor.

– Det var på tide, i det minste å ta en medalje, gliser Kristoffersen i et seiersintervju vist på NRK.

Til TV 2 forteller verdensmesteren at det er mange å takke.

– Skimessig er det selvfølgelig fatter’n, det er helt naturlig, og så er det Rossignol, som jeg har hatt et samarbeid med i 13-14 år allerede, selvfølgelig familien min og Tonje, som står opp klokken halv fem om morgenen for å lage frokost til meg så jeg slipper å bruke energi på det. Hele familien min er selvfølgelig viktig. Einar Witteveen fra Rælingen skiklubb har hatt enormt stor betydning for det her, sier Kristoffersen.

– Jeg blir litt rørt

Han innrømmer lett at det betyr mye å høre «Ja, vi elsker dette landet» strømme ut av høytaleranlegget.

– Jeg blir litt rørt når jeg hører nasjonalsangen, det betyr alltid mye.

– Hvor stort er dette for deg?

– Det må du spørre om når jeg blir gammel og grå, sier han.

Den som tror at det blir vill feiring på kvelden, tar grundig feil. Kristoffersens plan er totalt nullstilling.

– Nå er jeg mest keen på å klare å pisse på dopingprøven og komme tilbake på hotellet og spise. Det har jeg ikke gjort så mye av i dag, som vanlig, og så er jeg keen på å sykle og litt fysio før jeg skal legge med, for i morgen er det slalåm-trening, sier han.

– Du er allerede på slalåmen?

– Ja, det må man være. Det er nytt renn på søndag, det her er ferdig nå, sier Kristoffersen.

– Helt rått

NRK-ekspert Kjetil André Aamodt er svært imponert av måten 24-åringen vant på.

– Det er helt vanvittig kjøring av Henrik i andre omgang. Han imponerer spesielt der det går som fortest. Det er uventet, for der hadde vi regnet med at Hirscher og Pinturault, som har vunnet i super-G begge to, skulle kjøre litt raskere. Der tar han faktisk rotta på de to gigantene. Det er helt rått, roser NRK-ekspert Kjetil André Aamodt.

Pappa Kristoffersen var naturlig nok også fornøyd da han ble intervjuet av TV 2.

– Det var bra kjørt. Han satset, ville og turte å gjøre det. Han kjørte jævlig bra der han normalt sett ikke kjører bra, sier far Lars Kristoffersen, som allerede har morgendagens trening i tankene.

Lagkamerat Leif Kristian Nestvold-Haugen mener alt lå til rette for Kristoffersen i åre fredag.

– I dag var det kanskje drømmeforhold for ham. I det ene rennet han vant i storslalåm, var det helt like forhold – saltet snø. Jeg så før start hvordan han var i dag, offensiv og rolig. Det han gjør i andre omgang, spesielt på toppen, er imponerende, roser Leif Kristian Nestvold-Haugen.

Fjerdeplass-mareritt
​På best mulig vis fikk han brutt en fjerdeplassrekke som begynte under VM i Beaver Creek i 2015, da han var to hundredeler bak bronsevinner Felix Neureuther.

I St. Moritz i 2017 ble lagkompis Leif Kristian Nestvold-Haugen for sterk, og slo ham med fem hundredeler i bronsekampen i storslalåmen, før han noen dager senere ble slått med elleve hundredeler av Neureuther i kampen om slalåm-bronsen.

Kristoffersens eneste mesterskapsmedaljer har kommet i OL. I Sotsji i 2018 tok han bronse slalåm, mens det ble sølv i storslalåm i Pyeongchang.

Avsluttet bra

Leif Kristian Nestvold-Haugen gjorde en grov feil i en ellers sterk første omgang og ble hektet av med 1,38 sekunder. Han tapte rundt sekundet på feilen og lå plassert som nummer ti foran 2. omgang.

– Jeg laget i hvert fall litt underholdning, kanskje litt for mye, sa bronsevinneren fra VM i St. Moritz for to år siden. I finaleomgangen klatret han tre plasser.

Rasmus Windingstad leverte to solide omganger og endte på 13. plass.

– Selv om jeg sa jeg skulle på pallen og ble nummer tretten, så er jeg utrolig fornøyd, gliser humørsprederen til TV 2. Det var hans nest beste storslalåm-prestasjon i vinter.

Alexander Aamodt Kilde kjørte tidlig ut, og 8. plassen i utfor blir stående som hans beste prestasjon i VM.

(©NTB/TV 2)