VIL BLI SAKSØKT: Trump kan forvente seg flere søksmål etter at han bekreftet nasjonal krisetilstand i USA.
VIL BLI SAKSØKT: Trump kan forvente seg flere søksmål etter at han bekreftet nasjonal krisetilstand i USA. Foto: Carlos Barria / Reuters

Ekspert: Slik skal de stoppe muren

Bare timer etter at Donald Trump bekreftet nasjonal krisetilstand i landet, kom annonseringen av søksmål mot ham. Det vil komme mange flere, sier ekspert.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Donald Trump sa på en pressekonferanse fredag at han erklærer nasjonal krisetilstand for å få penger til den mye omtalte muren. Det kommer til få reaksjoner som ender opp i rettsystemet, sier ekspert.

– Flere aktører kommer sannsynligvis til å saksøke presidenten på grunn av tilstanden. Det kan for eksempel være justisministre i delstater som ikke vil ha muren i sin delstat, sier Henrik Heldahl, ekspert på amerikansk politikk hos amerikanskpolitikk.no

Bare en time etter at Trump bekreftet tilstanden, gikk en gruppe demokrater sammen og sa de vil levere inn søksmål. Blant andre Alexandria Ocasio-Cortez, som representerer New York i Kongressen, skriver Bloomberg.

I tillegg skrev lederen av representantenes hus, Nancy Pelosi, at de gjøre alt de kan for at muren ikke skal bli realisert, inkludert å ta saken til retten.

Desperat president

Heldahl tror tiltaket vitner om en desperat president.

– Det tiltaket han nå bekreftet, betyr at han går imot intensjonen i avtalen som gikk gjennom i kongressen tidligere. Det virker som en ren desperasjon for få pengene til muren, sier Heldhal.

Grunnen til at Trump kan forvente flere kamper i retten, ligger i grunnloven.

– Mange mener det er grunnlovsstridig å tvinge gjennom noe på denne måten. Flere i senatet sier at det ikke er innenfor hans makt, det er ingen ordentlig krise i landet som Trump hevder det er, forteller Heldahl.

Eksperten sier fanesaken til Trump vil ta tid.

– Muren kommer til å ta tid. Det er flere som kommer til å saksøke ham, og disse kommer til å bli anket i systemet før de til slutt avgjøres i høyesterett, opplyser Heldahl.

Erklærte krisetilstand

Fredag like før klokken 17.00 norsk tid gikk Trump på talerstolen utenfor Det Hvite Hus. Etter kort tid kom det mange forventet, Trump erklærer unntakstilstand.

– I dag annonserer jeg diverse tiltak. Vi kontrollerer ikke vår egen grense, selv om det er en krig på grensen, sa Donald Trump på pressekonferansen, før han bekreftet tilstanden.

– Jeg vil signere en nasjonal krisetilstand, noe som er blitt gjort mange ganger før, bekreftet Trump.