Ringen sluttet for Johaug: – Det er jo litt rart

Therese Johaug finner VM-formen i Seiser Alm i Italia, det samme stedet som dopingmarerittet startet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Jeg har 10-årsjubileum her i Seiser Alm i år, første gang jeg var her var før VM i Tsjekkia i 2009. Det er en plass hvor jeg stortrives både på løpeturer og rulleskitrening om sommeren og ikke minst nå på ski. Det er jo så storslåtte omgivelser her, forteller Johaug til TV 2.

Hun har sammen med Ingvild Flugstad Østberg og Astrid Uhrenholdt Jacobsen vært her i snaue to uker. Trener Pål Gunnar Mikkelsplass har vært sammen med løperne under oppholdet.

Ringen sluttet

Therese Johaug nikker bekreftende når TV 2 sier at ringen for dopingutestengelsen på sett og vis er sluttet nå.

For det var her i Seiser Alm høsten 2016 at Johaug slet med såre lepper og senere brukte kremen Trofodermin og testet positivt på stoffet clostebol.

Therese Johaug var også her i Seiser Alm høsten et år senere, i 2017, da hun fikk vite at CAS, Idrettens voldgiftsrett, utestengte henne fra langrennssporten i 18 måneder. Som betydde at hun ikke fikk delta i OL i Sør-Korea i fjor.

Tilbake i mesterskap

Nå er Johaug klar for å kjempe om mesterskapsgull igjen, fire år etter at hun dominerte verdensmesterskapet i Falun i 2015. I Seiser Alm reflekterer hun over utestengelsen:

– Pussig at du snakker om dette nå, for jeg tenkte på tiden som er gått under dagens skitur her. Da nei til OL kom måtte jeg «snu hodet», og neste mål var umiddelbart Seefeld, ikke Sør-Korea!

– Der og da føltes det veldig lenge til VM i Seefeld, men det slo meg i dag oppi fjellet her at tiden har gått veldig fort. Og jeg har fått utvikle meg som langrennsløper på en måte som jeg kanskje ikke hadde klart dersom jeg hadde gått renn disse to sesongene.

– Hva mener du med det?

– Jeg har hatt mulighet til å trene mer fordi jeg ikke har konkurrert. Og jeg har hatt mulighet til å forbedre mine svakheter. Det er moro for meg å se at jeg nå går fortere enn mange konkurrenter i lett terreng. Der hvor jeg før har slitt og tapt sekunder, forklarer Therese Johaug.

Fulgte mesterskap fra hotellrommet

I helgen drar Johaug og de andre til VM-byen Seefeld. 30-åringen sier rett ut til TV 2 at hun gleder seg til dette mesterskapet.

– Det er jo litt rart at vi sitter her nå på Hotel Steger i Seiser Alm, her var jeg under OL i Sør-Korea og VM i Lahti. Jeg fulgte mesterskapene på tv på rommet, nå skal jeg få være med igjen. Endelig!

Ikke bare å hente gull

Og Therese Johaug blir en av VMs største favoritter. Hun har vunnet alle distanserennene denne sesongen. Nå ber hun før mesterskapet om at nasjonens langrennsinteresserte, som det er mange av, ikke tror at det er bare å hente gull i Seefeld.

– Det har vært en fantastisk sesong så langt. Det har vært ubeseiret så langt. Jeg skal gjøre mitt aller, aller, aller beste i Seefeld for å lykkes, og jeg setter pris på at dere heier på meg. Men jeg må også si at det ikke er bare, bare å komme tilbake etter ikke å ha gått mesterskap på fire år og skulle innfri alles forventninger. Men jeg skal gjøre mitt beste, sier Therese Johaug i Seiser Alm.