Wenches calzone – perfekt til helgekosen

Denne «lukkede» pizzaen kan lages med ditt favorittfyll, og blir garantert populær blant både store og små.
Du kan også lage vanlig pizza basert på denne oppskriften!

Du trenger:

• 500 g fint hvetemel, gjerne tipo 00 (italiensk mel som finnes i de fleste dagligvarebutikker)
• 500 g grov sammalt hvete
• 20 g gjær
• 1 ts salt
• 1 dl olivenolje
• ca 7 ½ dl lunkent vann (begynn med 7 dl)

Fyll: tomatsaus eller hvit pizzasaus, kokt skinke, små kjøttboller i biter eller spekepølse i strimler, spinatblader, mozzarellaost i biter eller revet ost.

Slik gjør du:

Pizzadeig: Har du mulighet, bruk en kjøkkenmaskin til å elte sammen deigen. Elt til deigen slipper bakebollen og er smidig og glatt i konsistensen. Dekk til deigen godt og la dem heve i 1,5 - 2 timer. Bruker du kaldt vann, la deigen heve i 8-10 timer.

Varm stekeovn til 250 grader – bruk gjerne pizzastein hvis du har!

Del den ferdighevede pizzadeigen i 4-5 biter, form/kjevle hver bit til tynne bunner. Fordel tomatsaus, mozzarella/ost og fyll på den ene halvdelen, brett så den andre halvdelen over og klem/brett kantene sammen slik at ikke noe av fyllet renner ut.

Stek i varm stekeovn i 12-18 min til overflaten er gyllen og osten smeltet. Calzonen er veldig varm i kjernen, så la den hvile 2-3 min før servering.

CALZONE: Lukket eller åpen? Hvit eller rød saus? Hvilket fyll? Helt opp til deg! Foto: TV 2
CALZONE: Lukket eller åpen? Hvit eller rød saus? Hvilket fyll? Helt opp til deg! Foto: TV 2

Hvit pizzasaus:
• ca 2 dl crème fraiche
• 1-2 fedd finhakket hvitløk
• friske eller tørkede urter, timian eller basilikum,grovmalt sort pepper
• evt. brie/blåmuggost i skiver
• evt. spekepølse i tynne skiver

Tomatsaus:
• 1 løk
• 2 ss olje
• ½ dl tomatpuré
• 1 paprika
• 1 boks knuste /hakkede hermetiske tomater
• 1-2 ts sukker
• 2 t s tørket oregano/ pizzakrydder/ basilikum
• salt, pepper
• 2-3 dl revet hvit ost​e
• evt. pinjekjerner

Stek finhakket løk i olje i middels varm stekepanne. Tilsett tomatpuré, stek videre et par minutter før finhakket paprika i terninger tilsettes sammen med hermetiske tomater og krydder. Kok opp og la sausen trekke uten lokk i 15-20 min uten lokk. Smak evt. til med mer krydder, salt og pepper.​