DEAL: Anders Solheim (høyre) fra Antidoping Norge og Joachim Walltin fra Norske Idrettsutøveres Sentralorganisasjon etter å ha signert samarbeidsavtalen.
DEAL: Anders Solheim (høyre) fra Antidoping Norge og Joachim Walltin fra Norske Idrettsutøveres Sentralorganisasjon etter å ha signert samarbeidsavtalen. Foto: Øyvind Brattegard.

NISO og Antidoping Norge med samarbeidsavtale - håper å få frem en «norsk Sebastian Samuelsson»

– Vi skal ikke nødvendigvis kopiere svensken, men det er bra for alle om det blir et større engasjement.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

På Ullevaal Stadion fredag formiddag signerte Antidoping Norge (ADNO) og Norske Idrettsutøveres Sentralorganisasjon (NISO) en samarbeidsavtale.

Målet: heve kunnskapsnivået til norske utøvere, forebygge dopingsaker, og, ikke minst, forsøke å få norske utøvere på banen i den stadige pågående debatten om det internasjonale antidopingarbeidet.

Sistnevnte har vært etterlyst i lang tid av en rekke forkjempere i kampen mot doping og eksperter og forståsegpåere i det norske medielandskapet.

Forebygge ubevisst doping

– Vi har signert et formelt samarbeid, etter å ha hatt en god og profesjonell dialog i noen år. Utøvernes stemme er veldig viktig, så det er en anerkjennelse at vi tar det et steg videre. Fra NISO og utøvernes side er vi veldig fornøyd med det her, sier forbundsleder i NISO, Joachim Walltin, til TV 2.

– Dette er et signal om at vi forsterker samarbeidet ytterligere. Vi ønsker å bekjempe alt som heter doping. Vi beskytter rene utøvere. Samtidig vil vi forebygge, for vi har sett noen uheldige saker de siste årene som ikke dreier seg om bevisst juks. Det er egentlig bare uvitenhet og mangel på kunnskap. Så om vi kan forebygge det enda bedre, så er jo det bra. Og så er det et signal internasjonalt om at vi gjør ting på en ordentlig måte i Norge. At det er to organisasjoner som kan ha ulike interesser om det skulle skje noe, men at vi håndterer det på en ordentlig og god måte, fortsetter han.

Et eksempel som faller innenfor kategorien «ikke bevisst juks», som Walltin skisserer, vil være den mye omtalte dopingsaken til Therese Johaug - en sak som endte med 18 måneders utestengelse for skiløperen, til tross for at Idrettens voldgiftsrett (CAS) landet på at hun ikke hadde brukt et forbudt stoff med hensikt om å forbedre prestasjonene.

– For oss er det viktig å lytte til utøverne og få frem hva de mener om antidopingarbeidet, og samtidig bidra til at utøvernes stemmer høres internasjonalt. Og så er det selvsagt viktig å bidra til at det ikke oppstår dopingsaker som kunne ha vært unngått ved å heve kunnskapen hos utøvere og støtteapparat, sier daglig leder i Antidoping Norge, Anders Solheim.

– Det er et sterkt ønske om mer bevissthet og mer engasjerte utøvere

Dopingsaken som har vakt mest oppsikt og harme internasjonalt de siste årene er uten tvil den tilsynelatende evigvarende sagaen om angivelig institusjonalisert doping i Russland.

Den debatten har fått en rekke utøvere i utlandet, med den svenske skiskytteren Sebastian Samuelsson i spissen, til å kreve endring, men majoriteten av norske utøvere har valgt en langt mer diplomatisk og konfliktsky linje i media.

Håpet er at avtalen mellom de to organisasjonene kan gjøre noe med det.

– Det er et sterkt ønske fra begge parter om å få enda mer bevissthet og enda flere og mer engasjerte utøvere. Vi har nå gjort en undersøkelse sammen med Antidoping Norge og Olympiatoppen, hvor vi har fått inn litt over 500 svar. De vil bli tilgjengelige etterhvert, men svarene viser at det er en ganske stor andel av utøverne som er positive til å engasjere seg mer. Og det er bra. Der ønsker vi å hjelpe til med å få enda større engasjement blant enda flere utøvere, sier Walltin.

– Hvorfor er det viktig med tydelige utøverstemmer?

– Det er viktig at utøvere har en tydelig stemme i det internasjonale antidopingarbeidet for å kunne bidra til at man har tillit til antidopingarbeidet. Og de som stiller til start må også ha tillit til at de de konkurrer mot er rene i nasjonale så vel som internasjonale konkurranser, mener Solheim.

Walltin peker på at det er mange grunner til at tydelige norske stemmer stort sett, med enkelte unntak, har vært en mangelvare.

– Jeg tror det er flere årsaker til det. For det første må et sånt engasjement være naturlig og ekte. Så går det på kompetanse hos de som blir spurt, og så går det på hvem som blir spurt. Kanskje de som har det største engasjementet ikke har vært store nok profiler til å bli spurt av media. Vi skal ikke nødvendigvis kopiere svensken (Samuelsson, journ.anm.), men det er bra for alle om vi får et større engasjement, sier han, og legger til:

– Når det først dukker opp dopingsaker, så får det enorme konsekvenser for en utøvers karriere. Både idrettslig og kanskje også i karrieren etterpå. Så derfor er det ekstremt viktig at de har den kompetansen og kunnskapen som er nødvendig. Så det er avgjørende for deres egne karrierer at de er bevisst på det.