Nå har Bjørg (89) fått livreddende «vakt»

ÅLESUND (TV 2): Nær halvparten av alle brannutrykninger i fjor var til komfyrbranner. Nå har Bjørg Bjerknes (89) fått installert komfyrvakt som redder liv.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Dette er helt suverent. Jeg er veldig glad, sier Bjørg Bjerknes (89) til TV 2.

Hun har besøk av Sindre Egeness fra Ålesund brannvesen og Solveig Kiperberg Viddal fra Ålesund kommune i kjellerleiligheten på Hessa i Ålesund.

Redder liv

I forbindelse med Trygg hjemme-prosjektet installerer kommunen nå komfyrvakt hjemme hos eldre over 75 år med ekstra behov for trygghet.

– Tanken er at vi skal ha et lager av komfyrvakter som vi kan ta med ut til brukerne når vi er på besøk, og som pårørende da kan ta på seg å montere, sier teamleder i aktivisering og velferd i Ålesund kommune, Solveig Kiperberg Viddal.

Komfyrvakta gir fra seg en alarm ved høy temperatur og strømmen kuttes hvis ingen responderer på alarmen. Denne uken har det vært kampanjer for komfyrvaktene.

– Det er kjempeviktig med komfyrvakt. Den kan forhindre brann. Jeg har hatt brukere som har laget mat på komfyren, gått på toalettet, ramlet og ikke kommer seg tilbake til plata. Da sier det seg selv at det går galt, sier Kiperberg Viddal.

TOTALSKADET: Her startet brannen i komfyren og kjøkkenet ble fullstendig ødelagt. Foto: Komfyrvaktkampanjen/Infratek
TOTALSKADET: Her startet brannen i komfyren og kjøkkenet ble fullstendig ødelagt. Foto: Komfyrvaktkampanjen/Infratek

Kun én av fem

Og det går ofte galt. Ifølge tall fra Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) var det i fjor 3547 brannutrykninger i Norge. Nær halvparten skyldes brann i eller i tilknytning til komfyr.

LIVREDDER: Komfyrvakter koster fra 2000 kroner.
LIVREDDER: Komfyrvakter koster fra 2000 kroner. Foto: Ben Fylling

– Komfyrvakt er viktig og den er med å redde liv, spesielt for de som begynner å komme litt opp i alder, sier Sindre Egeness som er leder for forebyggende avdeling i Ålesund brannvesen.

En undersøkelse Ipsos har gjennomført for Gjensidige viser at kun én av fem har installert komfyrvakt.

– I 2010 kom det krav om komfyrvakt på nye elektriske anlegg på kjøkkenet. I tillegg har mange lyttet til gode råd og fått dette ettermontert. Men det er fortsatt for mange som ikke har denne sikkerheten på kjøkkenet, sier avdelingsdirektør for forebygging og sikkerhet i DSB, Anne Rygh Pedersen.

TESTER:Bjørg Bjerknes sjekker dedektoren som sørger for å stege strømmen hvis ingen passer på komfyren. Foto: Arne Rovick/TV 2.
TESTER:Bjørg Bjerknes sjekker dedektoren som sørger for å stege strømmen hvis ingen passer på komfyren. Foto: Arne Rovick/TV 2.

Gir trygghet

Hjemme på kjøkkenet til Bjørg er komfyrvakta på plass og testet. 89-åringen forteller at hun uansett er svært påpasselig med å sjekke komfyren.

– Jeg går ofte ned på veien og så springer jeg inn og kikker inn vinduet for å sjekke om det lyser på komfyren, forteller hun til TV 2.

Nå føler hun seg ekstra trygg.

– Dette setter jeg stor pris på. Alle burde ha komfyrvakt installert, kommer det bestemt fra Bjørg Bjerknes.