Tatt av snøskred og operert for kreft - men Sondre (20) har fortsatt mål om Tour de France

Om Sondre Svensli skulle lykkes på sykkelsetet, vil det, for å bruke en slitt, men passende klisjé, virkelig være mot alle odds.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

For motgangen syklisten og randonee-utøveren fra Eidsvåg i Nesset kommune i Romsdalen har møtt i tenårene må være så godt som unik i norsk idrettssammenheng.

Kort fortalt består den av å ligge begravd i 15 minutter i et snøskred i en alder av 14, bli diagnostisert med kreft i en alder av 15, bli tatt av et nytt, men mindre dramatisk, skred i en alder av 18, og fjerne, via flere operasjoner, over 100 lymfeknuter før fylte 20 år.

Nå er han blitt plukket ut til å sykle for DARE Bikes Development Team, et utviklingslag for Norges beste sykkellag: Uno-X.

Og målet er, motgangen til tross, ikke mindre enn å sykle Tour de France.

Begravd opp ned to og en halv meter under bakken

Vi begynner i 2013.

Stedet er Jamtetind, en fjelltopp 1100 meter over havet, ikke langt fra hjemstedet til Svensli og familien i Nesset kommune i Møre og Romsdal.

– Vi skulle på en rask skitur, for vi ville rekke å se Petter Northug gå VM i Val di Fiemme. Vi hadde ikke med skredutstyr eller noe – det var bare en rask tur oppom Jamtetind. Og idet vi begynner på turen nedover, renner vi ned samme plass som en kompis gjorde dagen før. Men så ble jeg tatt av et skred. Det gikk et skred nesten på toppen. Jeg hoppet ned en liten bergknaus og landet litt bakpå skia, for det var så mye snø. Og så rakk jeg ikke å stake fart før jeg ble tatt av skredet, forteller han.

BLE REDDET: Her lå Sondre Svensli begravd under snøen. Foto: Bjørn Magne Øverås.
BLE REDDET: Her lå Sondre Svensli begravd under snøen. Foto: Bjørn Magne Øverås.

Resten av turfølget slapp unna, men Svensli ble «slått rundt og rundt» i 400-500 meter nedover fjellsida.

Når skredet omsider stoppet, var 14-åringen begravd under snøen.

Uten mulighet til å kunne bevege seg, tok det ikke lang tid før han svimte av.

– Jeg lå opp-ned, altså med hodet nedover, på to og en halv meters dybde. Det var egentlig en fordel at jeg lå den veien. For jeg begynte å spy der nede på grunn av trykket på kroppen. Hadde jeg ligget med hodet opp, så hadde jeg fått det ned i luftveiene, forklarer han.

– Kroppen var helt rolig når jeg la under snøen

– Mange vil få panikk når de ligger under snøen. Man får jo panikk bare man graver seg ned i snø i hagen og noen legger seg på deg. Men jeg klarte å roe ned kroppen, puste rolig og ta rolige åndedrag. Jeg vet ikke helt hvordan jeg klarte det, men kroppen var helt rolig når jeg lå under der, fortsetter han.

Redningen ble at ti centimeter av den ene skien hans stakk opp fra snøen.

Turfølget så den oransje skituppen og begynte en intens kamp mot klokka.

– De begynte å grave med hendene og skar ut snøen med skia, for vi hadde ikke skredutstyr til å grave med. Det var en hektisk kamp. De gravde ned til hofta, og da hadde det gått nesten 15 minutt, så da rev de meg opp fra snøen. De brydde seg ikke om ryggen knakk – de hadde ikke noe annet valg enn å få meg opp. «Tidslimiten» på å ligge under snøen på den måten er på cirka 15 minutt, forteller han.

Svensli kom til bevissthet igjen etter å ha blitt gravd opp fra snøen.

Et helikopter fraktet ham til en ambulanse, som igjen fraktet ham til Molde sykehus.

NABOER: En ung Sondre Svensli med idolet Kurt Asle Arvesen, som er fra Eresfjorden, bare noen få kilometer unna Eidsvåg. Foto: privat.
NABOER: En ung Sondre Svensli med idolet Kurt Asle Arvesen, som er fra Eresfjorden, bare noen få kilometer unna Eidsvåg. Foto: privat.

Han kom fra det uten varige men.

– Å miste sønnen sin er jo ikke noe noen ønsker

Det tok likevel ikke lang tid før han måtte tilbake igjen på sykehuset.

I årene før skredet var det nemlig flere ting, som at kroppen var lav på energi og reagerte på en del mat, som gjorde at Svensli var inne til undersøkelser. Legene fant imidlertid ingenting. En stor milt ble forklart med kyssesyken.

Så kom kontrabeskjeden.

– Vi tok noen prøver og fikk svar, først, om at det ikke var kreft, men noen dager senere fikk vi beskjed om at det var kreft likevel. Kreften begynte å blomstre da jeg var 10-11 år. Den bygde seg mer og mer opp. Og da jeg var cirka 15 år, like før jeg skulle begynne på videregående, oppdaget vi altså at jeg hadde kreft i skjoldbruskkjertelen. Og den hadde spredd seg til lymfeknuten, forteller han.

På samme måte som da han lå begravd under snøen, klarte han å beholde roen.

– Jeg tok egentlig det også ganske rolig. Jeg tror det var verst for de rundt meg. En halv måned senere var jeg operert på St. Olav, så da tenkte jeg egentlig bare fremover. Jeg skulle begynne på videregående, så da var målet bare å komme fortest mulig tilbake. Men jeg tror familien tok det tyngst. Året i forveien var det skred og nå var det kreft. Det å miste sønnen sin er jo ikke noe noen ønsker.

– Vi leter fortsatt etter de siste kreftcellene

OPTIMIST: Sondre Svensli etter operasjon i 2017. Foto: privat.
OPTIMIST: Sondre Svensli etter operasjon i 2017. Foto: privat.

87 lymfeknuter ble operert ut, og Svensli var klar for å begynne på sykkellinja på Melhus videregående skole i Trøndelag.

Motgangen var imidlertid alt annet enn over.

– Det var en helt annen hverdag etter at jeg ble operert. Kroppen var utrolig bra. Og så trente jeg i knappe tre år. Det var litt opp og ned i og med at jeg måtte styre stoffskiftet bare ved medisiner. Det er ennå en hindring for å drive idrett, egentlig, at jeg må regulere det ved tabletter, sammenlignet med vanlige folk som har kjertelen som regulerer stoffskiftet. Så jeg trente i tre år med litt opp – og nedturer, men kroppen fungerte relativt greit. Men mot slutten av 2017 viste målinger at det var flere kreftceller i kroppen, så da ble det en ny operasjon i slutten av året. Jeg fjernet 16 nye lymfeknuter, forteller han.

Beskjeden fra legene var at det ville ta fire-fem uker før han var på bena igjen, men, kanskje ikke overraskende, var Svensli tilbake i trening bare syv dager senere.

Kreften er under kontroll nå, men helt friskmeldt er han ikke.

– Den forrige operasjonen var ikke 100 prosent vellykket, så vi leter fortsatt etter de siste kreftcellene. Jeg vil ikke bli 100 prosent friskmeldt på mange år, men kroppen fungerer så bra som vi kan håpe på nå. Så får vi bare fortsette å lete etter de siste kreftcellene og forhåpentligvis få de fjernet i nærmeste fremtid.

Nytt skred - nytt syn på livet

Dette skjedde i siste halvdel av 2017.

Vi går litt lenger tilbake i tid, til mars samme år.

Svensli blir tatt av et snøskred - enda en gang.

Denne gangen skjer det ved Vassfjellet i Melhus kommune. Plutselig svikter grunnen under ham, og han blir sendt 50 meter nedover fjellsida. Heldigvis stopper det der, og Svensli klarer å grave seg løs fra snøen for egen maskin.

KLATRER: Sondre Svensli i sitt rette element i fjellene på treningsleir med Gauldal Sykleklubb. Foto: privat.
KLATRER: Sondre Svensli i sitt rette element i fjellene på treningsleir med Gauldal Sykleklubb. Foto: privat.

– Jeg føler egentlig at jeg blir sterkere og sterkere etter hver nedtur. Man blir en sterkere person. Men jeg ville selvsagt ha vært det foruten, sier han.

– Du får et litt annet syn på livet. Man setter mer pris på det man opplever.

Det høres kanskje ut som klisjéer, men man får inntrykket av at Svensli, sin unge alder til tross, har et reflektert forhold til ordene han bruker.

– Jeg var egentlig aldri redd (da jeg fikk kreft, journ. anm.). Det eneste jeg var litt redd for var om jeg kunne drive med idrett lenger. Det var den verste tanken egentlig. Målet var hele tiden å komme sterkere tilbake. Det handlet ikke om jeg kom tilbake, men når jeg kom tilbake, sier han.

– Målet er Tour de France

Nå er det sykkelen det handler om.

I DARE Bikes Development Team, som er et satsingslag satt til live av Uno-X, skal han denne sesongen få prøvd seg i flere tøffe etapperitt i Europa.

Det er i motbakkene, passende nok, at han trives best, og ambisjonen er å imponere såpass at han til slutt får kontrakt med et profflag.

– Jeg satser fullt på sykkel, og målet er å komme seg ut i proffverdenen. Jeg trener en del ski i tillegg om vinteren, men det er sykkelen som er førsteprioritet i år, sier Svensli, som blant annet har et NM-gull i randonee på CVen.

– Måler er å sykle Tour de France. Det er et mål jeg har hatt hele livet. Det er et mål jeg forhåpentligvis når.