ORANSJE FAREVARSEL: Svært kraftig vind treffer Nordland natt til lørdag.
ORANSJE FAREVARSEL: Svært kraftig vind treffer Nordland natt til lørdag. Foto: StormGeo

Varsler 12 meter høye bølger

Folk i Nordland stålsetter seg før uværet treffer i natt.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

SISTE: Mobil og nødnettet i Nordland er oppe igjen etter at det var nede fredag morgen.

Områdene som ble berørt var Straumen, Ulsvåg, Drag, Kjerringøy og Beiarn.

Trøbbelet kom på et kritisk tidspunkt, ettersom det er ventet et ordentlig uvær med opp mot full storm i fylket natt til lørdag.

Oransje farevarsel

Nordland har vært herjet av uvær det siste døgnet med kraftig vind og store nedbørsmengder.

Det verste været har tatt en pause på dagtid fredag, men fredag kveld og natt til lørdag er det ventet at det vil toppe seg med sterk storm og mye nedbør.

Meteorologisk institutt har sendt ut oransje farevarsel for svært kraftige vindkast i Nordland fra natt til lørdag og frem til lørdag ettermiddag.

– Det blåser opp til sterk storm i Nordland rundt midnatt og morgentimene lørdag. Særlig nordlige Nordland er utsatt. Det kommer til å blåse rett inn mot land, og vinden vil dermed trenge mye lenger inn i landet og skape problemer. Selv om middelvinden blåser full storm, så kan man få kraftige vindkast på 35 til 40 meter i sekundet og disse kan utgjøre en fare, sier vakthavende meteorolog i StormGeo, Isak Slettebø, til TV 2.

Ber folk holde seg inne

Politiet i Nordland mener det kan være lurt å rett og slett holde seg innendørs mens det blåser som verst.

– Folk må sikre løse gjenstander og vurdere egen sikkerhet. Med så ekstrem vind så sier sunn fornuft at det er ikke så lurt å gå ut hvis man ikke må. Det kan være helsefarlig å oppholde seg utendørs dersom det flyr løse gjenstander gjennom lufta. Jeg har ikke tenkt meg ut i morgen, sier operasjonsleder Ivar Bo Nilsen.

​Bølger på 12 meter

Isak Slettebø i StormGeo ber folk om å være forsiktige i uværet.

– Man må feste løse gjenstander og ikke legge ut på seiltur i Vestfjorden, for der vil du kunne få bølger på opp mot 12 meter ytterst i fjorden, og mellom fem og ti meter inne i fjorden. Det kommer også en del nedbør. Ikke bare som snø, men også sludd, sier Slettebø til TV 2.

Krister Berntsen, trafikkoperatør ved Vegtrafikksentralen, sier til NRK at folk må ta sine forholdsregler dersom de skal ut å kjøre under uværet og er forberedt på uforutsette hendelser.

– Pakk spade, ekstra klær og mat og drikke slik at du er forberedt, sier han til NRK.

Troms og Finnmark slipper billigere unna, men meteorologisk institutt har også sedt ut farevarsel for kraftige vindkast i Sør-Troms i samme tidsrom.

– Troms og Finnmark får også kjenne på det, men de får ikke storm. De får også mindre nedbør og kjøligere temperaturer. Slipper billigere unna på alle måter, sier Slettebø