VM-troféet.
VM-troféet. Foto: Franck Fife

Søramerikansk kvartett vil arrangere fotball-VM i 2030

Argentina, Chile, Paraguay og Uruguay vil levere felles søknad om å arrangere fotball-VM for menn i 2030, opplyste Chiles president Sebastian Pinera torsdag.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Argentina, Paraguay og Uruguay hadde allerede fremmet sine ambisjoner om å arrangere jubileumsutgaven av verdensmesterskapet, men Pinera opplyste via Twitter at de tre landene er blitt enige om å ta med også Chile i planene.

Prosjektet startet med Argentina og Uruguay i 2017, og Paraguay kom med kort tid etter.

Pinera sier at han i flere måneder har bearbeidet sine kolleger i Argentina, Paraguay og Uruguay.

I 2030 er det 100 år siden det første VM-sluttspillet. Det ble både arrangert og vunnet av Uruguay. Chile var vertsland i 1962, mens Argentina i 1978 gjorde som Uruguay og ble verdensmester på hjemmebane.

Som Morales er Mauricio Macri (Argentina), Tabare Vazquez (Uruguay) og Mario Abdo Benitez (Paraguay) lidenskapelig fotballinteressert. Alle har vært klubbledere i sine land.

Den søramerikanske kvartetten ventes å få konkurranse fra flere hold. Marokko kommer til å søke, kanskje i samarbeid med andre land, mens det ventes en felles søknad fra de britiske forbundene og Irland. En annen felles søknad kan komme fra Hellas, Serbia, Bulgaria og Romania.

Hittil har VM-sluttspillet bare en gang vært delt mellom flere land. Det var da Japan og Sør-Korea var verter i 2002, men VM i 2026 er tildelt USA, Canada og Mexico i samarbeid. Fra og med det mesterskapet utvides sluttspillet til å omfatte 48 land, og det kan rett og slett ha blitt for stort for ett enkelt land.

(©NTB)