Jonas Gahr Støre: – Siv Jensen forstår ikke forskjell på eldreomsorg og å lage sko

Finansminister Siv Jensen advarer mot at Arbeiderpartiet radikaliseres. Jonas Gahr Støre slår kraftig tilbake og mener finansministeren har mistet kontrollen over millioner av skattepenger.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Siv Jensen angriper Jonas Gahr Støre og Arbeiderpartiet for at de vil rekommunalisere private barnehager og sykehjem.

Hun mener partiet radikaliseres og påvirkes av Rødt sin økende oppslutning.

– En måling i Oslo i går viser at Arbeiderpartiet er avhengig av Rødt. Det er klart at det dreier politikken dramatisk i Rødts retning. Det er et parti som ikke vil ha konkurranse og mangfold, og velge mellom ulike tilbydere. Vi ser Støres kolleger rundt i byer kjøper opp gode private alternativer for å gå mot en kommunal ensretting. Det mener jeg er bekymringsfullt i en tid hvor vi vender oss til å velge mellom ulike tjenester, sier Siv Jensen til TV 2.

Bakgrunnen for uttalelsen er et Aftenposten-intervju i forrige uke der Ap-lederen sa at de private barnehageeierne fører «hundrevis av millioner kroner ut av landet» og pekte på at kommunene kan ta over private barnehager og sykehjem.

Støre avviser at han vil kjøpe opp alle gode private alternativer, men han er bekymret over utviklingen til velferdsstaten.

– Det handler om trygge fang i barnehagen og gode tjenester i eldreomsorgen. Hvis det er radikalt å si at det er et fellesskaps ansvar at vi skal bruke skattebetalernes penger til det og sørge for at det er trygt å jobbe der, da er jeg stolt av å være radikal. På meningmålingen Siv Jensen viser til, faller Frp som en stein. De ønsker å kommersialisere alle sykehjem i Oslo, og det ser velgerne er en dårlig vei å gå, sier Ap-lederen til TV 2.

Se hele debatten øverst i saken!

RØDT: Siv Jensen mener Jonas Gahr Støre påvirkes av Rødt sin økende oppslutning.
RØDT: Siv Jensen mener Jonas Gahr Støre påvirkes av Rødt sin økende oppslutning. Foto: Poppe, Cornelius

– Det bør bekymre finansministeren

Han avviser at Arbeiderpartiet har endret politikk, men vil stanse utviklingen «hvor store, private aktører dominerer markedet».

– Det er ikke bare den hyggelige, private barnehagen på hjørnet, det er store kommersielle kjeder som kjøper opp og dominerer mye av markedet, og da endrer den norske velferdsstaten seg - og det er Arbeiderpartiet imot, sier Støre.

Jensen mener Støre vil fjerne valgfrihet og mangfoldet.

– Det er ingen som er uenige om at det er fellesskapets ansvar å sørge for gode pleie- og omsorgstjenester eller gode oppvekstvilkår for barna våre. Spørsmålet er om det skal være en og samme tilbyder av alle tjenester, altså kommunen, eller om kommunen skal legge til rette for at flere aktører skal kunne konkurrere.

Ap-lederen slår tilbake, og mener Jensen ikke ser noen «forskjell på det å drive eldreomsorg og lage sko».

– Jeg er for at vi som fellesskap skal vite at pengene går dit de skal. Det bør bekymre Siv Jensen at store, private kjeder tar ut hundrevis av millioner i utbytte som burde gå til barna og de tjenestene. Dette er skattebetalernes penger, sier Støre.

– Det er jo ikke sånn at alle de private gir et dårlig tilbud?

– Overhodet ikke. Det er ikke det jeg sier, men Siv Jensen er ikke klar over det som skjer med de store kjedene. Skillet mellom oss er at vi ser på dette som mer enn det å drive butikk. Skattebetalernes penger går i lomma på folk som burde brukt pengene på tjenester.

Jensen mener Støre skaper fiendebilder og mistenkeliggjør de private aktørene.

– Fakta er at foreldre som har barna sine i private barnehager er mer fornøyd. Det tyder på at det er god kvalitet.

– Og de tjener store penger. Har man god nok oversikt over hvor disse pengene går?

– Alle barnehagene mottar de samme tilskuddene fra kommunen om de er ideelle, private eller offentlige. Vi må ikke skape et mistenkelighetens skjær over de private når de klarer å gi gode tjenester, sier Jensen.

– En dum stat

Arbeiderpartiets samarbeidspartner SV ønsker at det ikke skal være mulig å ta ut profitt i sektorer som barnehage og eldreomsorg.

Støre vil ikke gå så langt og avviser at han vil kjøpe opp velfungerende barnehager.

– Poenget er at når jeg betaler skatt og får barna mine i barnehagen, så skal det gå til det. Når jeg leser om at det går hundrevis av millioner ut i overskudd, er det en dum stat. Siv Jensen går til valg på at alle sykehjemmene i Oslo skal kommersialiseres, sier Ap-lederen.

Finansministeren hevder Arbeiderpartiet vil bruke to milliarder kroner på å kjøpe opp private barnehager.

– Det er tøv. Vi har aldri snakket om å kjøpe opp velfungerende barnehager. Det vi snakker om er store kjeder som kjøper opp de små private barnehagene, sier Støre.