The 1975-Stjernen om tiden som heroinmisbruker:

– Narkotikaen gjorde meg til en løgner

SKAVLAN (TV 2): The 1975-vokalisten Matthew "Matty" Healy åpner opp om misbruket, terapien og veien videre.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Matthew Healy (29) startet band sammen med noen skolekamerater da han var 14 år gammel. Dette skulle bli starten på en enorm internasjonal suksess som vokalist i bandet The 1975.

Men bak suksessen har et søvnproblem, og et voksende misbruk av narkotiske stoffer preget den unge stjernen. I sitt første år som rusfri, forteller han nå om den tøffe tiden, i lørdagens Skavlan.

Se Healy fortelle om hvordan hester hjalp han med å bli rusfri hos Skavlan på TV 2 lørdag kl. 22:30, og på TV 2 Sumo nå.

Matthew Healy forteller at han begynte å misbruke rusmidler fordi han ikke fikk sove.

Jeg har aldri hatt et godt forhold til søvn. Mareritt og repetitive drømmer har vært en greie hos meg. Mine drømmer er bare terror og frykt, men rus gjorde at jeg sluttet å drømme, forteller han.

Løy

Healy sier han har vært heldig. Bandmedlemmene beskriver han som sine brødre, og han sier han gjennom jobben får fantastiske muligheter og har helsa i god behold. Det falt derfor ikke i god jord hos de rundt han, da han begynte å ruse seg.

– Det er ikke mange mennesker rundt meg som vil tillate meg å være misbruker, det er jo veldig irriterende når man er rusavhengig. Men det får deg også til å tenke. Du ender med å lyve, og du overbeviser deg selv med egne typer logikk, forteller han.

– Hva slags person gjorde narkotikaen deg til?

– En løgner. Jeg løy veldig mye, sier 29-åringen.

Ikke et edruelighetssymbol

Selv om Healy har sluttet å lyve, er han forsiktig med å stille opp som et symbol på en som har klart å bli edru.

– Jeg er ganske redd for å bli et slags symbol på edruelighet. Og for å komme hit og fortelle om hvordan det er å være en tidligere rusavhengig. Jeg vet ikke engang ennå. Det har ikke gått lang nok tid. Det var bare i fjor at jeg slutta, sier Healy.

Etter å ha gått i terapi og blitt rusfri, sier han at han fortsatt har en vei igjen å gå.

– Jeg får sove. Soving går greit. Jeg gjør alle tingene nå som jeg pleide å gjøre da jeg var rusa. Jeg har akkurat laget et album uten å ruse meg hele tiden. Jeg har startet å dra på turné uten å være ruset hele tiden. Nå skal jeg på internasjonal turné. Det blir en erfaring, og en utfordring. Selv om det høres ut som en klisjé, må man ta det dag for dag, forteller 29-åringen.

Han deler også at en avhengighet han ikke kommer til å kvitte seg med, er den han får på scenen.

– Jeg har innsett at det stedet jeg finner mest frihet er på scenen, eller i studio når jeg vet at noe funker. Hvis jeg kunne puttet de to øyeblikkene på en flaske, ville jeg nok blitt avhengig av det, avslutter Matthew Healy.