Økokrim stoppet midt i Tidal-ransaking

Økokrim fikk beskjed om å stoppe kopiering av elektronisk materiale i etterforskningen av angivelig datamanipulasjon i Tidal. Datamaterialet ligger nemlig på servere utenfor Norge.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Kopieringen var en del av prosessen med å beslaglegge datamateriale som kunne være beviser i saken om mulig manipulering av lyttetall på musikkstrømmetjenesten.

Utfordringen er at mens Økokrim i desember slo til mot et kontor i Oslo, ligger serverne de kopierte fra i USA, skriverDagens Næringsliv.

Selskapet anket derfor ransakingsordren og mente ransakingen krenket en annen stat i strid med folkeretten. Oslo tingrett sa ja til å stoppe kopieringen mens spørsmålet ble avgjort.

Økokrim ba om lov til å fortsette jobben mens spørsmålet ble avgjort, men ble ikke hørt. Dermed er de såkalte loggfilene, som viser hva brukerne lytter til, foreløpig ikke med i etterforskningen.

– Vi har ikke fått materialet med oss, bekrefter statsadvokat Henrik Horn i Økokrim.

Tidals advokat, Fredrik Berg, forklarer anken slik:

– Tidal har forsøkt å bistå i saken, men har også en grunnleggende rett til frihet fra inngrep. Domstolene har stoppet påtalemyndighetens aksjon til dette spørsmålet er prøvd endelig, sier selskapets advokat.

Høyesterett skal etter planen behandle spørsmålet 12. mars.

(©NTB)