Ekspertene: – Dette skjer med renta

Sentralbanksjef Øystein Olsen er bekymret for gjeldsveksten. Ekspertene tror ikke at renta vil heves så mye som Olsen tidligere har varslet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Sentralbanksjef Øystein Olsen holdt torsdag sin årlige tale, der han beskriver situasjonen i norsk økonomi og hvordan det ser ut fremover.

Norges Bank har varslet flere renteøkninger fremover, den første nå i mars.

Sentralbanksjefen ville ikke si noe konkret om renten fremover, men antydet i talen at situasjonen internasjonalt er forverret på kort tid.

Flere møter maksgrensen

Olsen er også bekymret for gjeldsveksten her hjemme.

– Gjeldsveksten i norske husholdninger er fortsatt ganske høy, og høyere enn inntektsveksten. Gjeldsnivået i forhold til inntekten er historisk og høyt også internasjonalt, sier Øystein Olsen til TV 2.

Hos BN Bank får fire av ti boliglånskunder avslag på søknaden.

– De siste to årene har det vært en dobling i avslagsprosenten på boliglån. Det er stadig flere som leter etter banker hvor de får muligheten til å innfri forbruksgjeld og annet. Flere og flere møter maksgrensen for hvor mye de forsvarlig kan låne, sier Endre Jo Reite, direktør personmarked i BN Bank til TV 2.

– Vil skje gradvis

At gjelden i husholdningene er rekordhøy, gjør at renteøkninger vil bite hardt, tror sentralbanksjefen.

– Renteutviklingen fremover vil skje gradvis, og litt forsiktig, fordi det høye gjeldsnivået gjør at renter biter skarpere. Det skaper også litt ekstra usikkerhet i forhold til hvordan aktørene vil reagere på høyere renter, sier Øystein Olsen.

Sentralbanken har antydet en renteøkning på 1,25 prosentpoeng i løpet av et par år. Som vanlig kom ikke sentralbanksjefen med noen nye rentesignaler i årets tale.

Ekspertene tror at den økte usikkerheten i verdensøkonomien, faren for brexit og høy gjeld vil gjøre sentralbanksjefen redd for å heve renten så mye som han har antydet.

– Markedet priser inn i underkant av en renteheving i år. Personlig tror jeg ikke det kommer noen, sier sjeføkonom Jan Ludvig Andreassen i Eikagruppen.

– Jeg tror ikke på noe særlig mer enn én renteøkning. Jeg tror at det kommer til å bite hardt, og at vi kommer til å merke effekten på økonomien mye sterkere enn det sentralbanken tror, sier Reite.