UTRYKNING: Politi og brannvesen er på stedet etter at deler at et tak har blåst av et fjøs i Sortland.
UTRYKNING: Politi og brannvesen er på stedet etter at deler at et tak har blåst av et fjøs i Sortland. Foto: Jens Andre M. Birkeland

KRaftig uvær i nordland:

Fjøstak tatt av vinden – 29 dyr må nødslaktes

Uværet herjer i Nordland. I Sortland må 29 dyr nødslaktes etter at vinden rev takplater av et fjøs torsdag kveld.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det er kraftig uvær i Nordland. Blant annet ble takplater tatt av vinden fra et fjøs i Sortland torsdag kveld.

– Veterinær har vært på stedet og vurdert forholdene sammen med brannvesen, bonde og politiet og det er ikke tilrådelig at dyrene blir værende i fjøset, sa operasjonsleder Mads Bernhoft ved Nordland politidistrikt til TV 2 etter hendelsen.

Delen av taket som blåste av er det stedet i fjøset hvor utstyret står.

– Så dyra står ikke under åpen himmel, men det er fare for at resten av taket skal gå også, sa operasjonslederen tidligere torsdag kveld.

Nødslakt

Ved 21-tiden opplyste Nordland politidistrikt på Twitter at kalver og drektige dyr forsøkes omplassert til nærliggende gårder.

Det ble først meldt at rundt 50 okser måtte sendes til nødslakt, men ved 22.20-tiden opplyste politiet at det var snakk om 29 dyr.

– De resterende 20 har de klart å plassere i andre fjøs, skrev Nordland politidistrikt på Twitter.

Det var kraftig vind på stedet. På det verste skal det ha vært rundt 40 sekundmeter i kastene, ifølge operasjonslederen.

Det er så langt ikke meldt om personskade som følge av uværet i distriktet.

– Vi har mange oppdrag nå på grunn av vær og føre. Det er mye takplater, trær og løse gjenstander, så det er en utfordring, sa Bernhoft torsdag kveld, og oppfordret folk i distriktet til å sikre eventuelle løse gjenstander som de har utendørs.

Fredag morgen opplyser oppdragsleder i Nordland politidistrikt, Veronica Nylund, at uværet har roet seg ned noe.

– Det har roet seg litt i natt. Et garasjetak løsnet, samt noen sponplater fra et bygg. Grane på E6 ble stengt som følger av oversvømmelse, men er nå åpen igjen, forteller hun til TV 2.​

Trafikkulykker

Politiet advarte også om våt is på en rekke av veiene i fylket, da det har vært svært mange ulykker i trafikken som følge av dette.

På E10 ved Evenes skled to vogntog, to varebiler og en personbil inn i hverandre tidlig torsdag ettermiddag. Det var svært glatt på stedet, men ingen personer ble skadd.

På riksvei 80 ved Fauske ble en bil truffet av et mindre snøras.

I Mo i Rana ble veiene i sentrum oversvømt, noe som førte til redusert fremkommelighet flere steder, ifølge Rana Blad. Også ved flyplassen i Bodø flommet vannet og skapte problemer ved parkeringen.

Farevarsel

Nordlendingene bør smøre seg med tålmodighet, for uværet skal vare en stund. Mot helgen blir været enda verre. Meteorologisk institutt har utstedt farevarsel på oransje nivå for lørdag.

Da er det meldt vindkast på over 40 sekundmeter og opp mot 14 meter høye bølger i fylket.

– Det ventes en alvorlig situasjon, også med høye bølger inn mot kysten, opplyser meteorologene.

De utsteder oransje farevarsel når konsekvensene av været kan bli omfattende for mange mennesker. Det vil være en reell fare for at liv og verdier kan gå tapt, at veier kan bli stengt og at avganger med båt, fly og annen transport blir kansellert.

«Du bør vurdere om det er forsvarlig å utføre planlagt aktivitet i områdene som er berørt av oransje farevarsel», heter det på Meteorologisk institutts nettsider.

Samtidig er det stor snøskredfare i det meste av Nord-Norge, ifølge varslingstjenesten varsom.no.