Ubehagelige situasjoner oppstår oftest i møte med rusede og psykisk syke pasienter, sier tillitsvalgt.
Ubehagelige situasjoner oppstår oftest i møte med rusede og psykisk syke pasienter, sier tillitsvalgt. Foto: NTB Scanpix

Slår alarm om nye voldstall: – Dramatisk

Stadig flere ambulansearbeidere utsettes for vold og trusler på jobb.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det viser en ny undersøkelse som er gjennomført av Ambulanseforbundet.

Respondentene har blitt spurt om følgende: «Har du i løpet av de siste 12 månedene blitt utsatt for fysisk vold eller trusler når du er på oppdrag?».

53,4 prosent svarer «ja», mens 47,6 prosent svarer «nei». Da samme undersøkelse ble gjennomført i 2016, svarte 47 prosent «ja» på spørsmålet. Det gir en økning på 6,4 prosent.

– Jeg er ikke forundret over tallene, for vi blir stadig oftere utfordret ute på oppdrag. Samtidig vil jeg kalle utviklingen dramatisk, sier Ola Yttre, leder i Ambulanseforbundet.

Klinikktillitsvalgt ved ambulansetjenesten i Tromsø, Finn Olav Lind, sier at ubehagelige hendelser oftest oppstår i møte med rusede og psykisk syke pasienter.

– Men det er satt mye mer fokus på denne problematikken. Jeg vil si at vi stort sett føler oss trygge på jobben, men det hender at vi opplever stygge episoder, sier han.

Han forteller om et tilfelle der han opplevde å bli slått av en person:

– Jeg har vært med i en trang campingvogn for å prøve å vekke en som hadde ramlet i havet, for å få ham med oss. Da personen våknet, ble han utagerende, rettet slag mot kropp. Vi klarte å få roet han ned og fortsatte. Man fikk noen gode slag før man roer ned situasjonen, sier Lind til TV 2.