EDELT METALL: Katalysatorer blir fjernet fra bilvrak og solgt for opp til 1000 kroner per enhet fordi de inneholder platina. En mann er nå fengslet, siktet for omfattende tyverier av katalysatorer fra arbeidsgiveren. Foto: Erik Monrad-Hansen/TV 2.
EDELT METALL: Katalysatorer blir fjernet fra bilvrak og solgt for opp til 1000 kroner per enhet fordi de inneholder platina. En mann er nå fengslet, siktet for omfattende tyverier av katalysatorer fra arbeidsgiveren. Foto: Erik Monrad-Hansen/TV 2.

Mann fengslet for omfattende tyverier av bildeler

ÅLESUND (TV 2) En mann er varetektsfengslet etter det politiet mener er omfattende tyverier av katalysatorer.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Ifølge fengslingskjennelsen fra Romsdal tingrett fant politiet hele 80 katalysatorer hjemme hos mannen.

– Ut fra opplysningene i saken fra anmelder, er det grunn til å tro at det dreier seg om tyveri av en langt større mengde katalysatorer enn det som er beslaglagt hos siktede, heter det i kjennelsen.

Den 35 år gamle mannen har jobbet på et mottak for bilvrak, og det var arbeidsgiveren som fattet mistanke om at noe var galt.

– Vi så at antall katalysatorer vi sendte fra oss ikke stemte med antall biler som kom inn, opplyser arbeidsgiveren til TV 2.

Verdifulle

Katalysatorer fra biler har i mange år vært et ettertraktet tyveriobjekt. Årsaken er at de inneholder det sjeldne metallet platina.

– Katalysatorene blir skrudd av bilvrak og har en verdi fra 400 og opp til 1000 kroner per enhet, får TV 2 opplyst fra firmaet som har blitt frastjålet katalysatorene.

De har videoopptak som skal vise siktede ta med seg katalysatorer ut fra bedriften. Ifølge vitneforklaringer viser opptakene at siktede ved flere anledninger tar med seg katalysatorer ut av lokalene.

Politiet er svært tilbakeholdne med å gi opplysninger i saken.

– Den videre etterforskningen vil bringe klarhet i omfanget av denne saken, sier politiadvokat Janne Woie i Møre og Romsdal politidistrikt.

Nekter straffskyld

Politiet følger også pengestrømmer i den videre etterforskningen.

– Det gjenstår en god del etterforskning, herunder avhør av diverse personer som har satt penger inn på siktedes konto de siste månedene, samt gjennomgang av økonomiske transaksjoner og elektronisk kommunikasjon, fremgår det av fengslingskjennelsen.

Politiet ønsker ikke å fortelle hva mannen har forklart i avhør.

– Min klient har ikke erkjent straffskyld og mener han ikke har noen befatning med katalysatorene, sier forsvarer Roy Peder Kulblik.

– Selv om de ble funnet hjemme hos siktede?

– Jeg kan ikke gå nærmere inn på omstendighetene, sier Kulblik.

35-åringen er av Romsdal tingrett varetektsfengslet i fire uker. Arbeidsgiveren opplyser til TV 2 at mannen allerede er avskjediget.