Supertalentet (18) hylles: – Han kan bli den neste store

Vinícius Júnior (18) har det som skal til for å dominere europeisk fotball de neste årene, mener TV 2s eksperter.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Real Madrids 18 år gamle supertalent Vinícius Júnior har slått ut i full blomst under trener Santiago Solari denne sesongen.

I 2-1-seieren over Ajax i Champions League onsdag kveld noterte han seg for sin tolvte målgivende for sesongen på en fantastisk forarbeid til 1-0-målet til Karim Benzema.

– Det er verdensklasse, var vurderingen til TV 2-kommentator Marius Skjelbæk.

Se sammendrag i videovinduet øverst!

​I en alder av bare 16 år ble Vinícius vant Real Madrid kampen om stortalentet fra Brasil, men det kostet 420 millioner kroner for å hente ham fra Flamengo.

– En superstjerne i emning

Bare to år senere er han fast på Real Madrid-laget, og den siste uken har han virkelig fått ilddåpen sin med kamper mot erkerivalene Barcelona og Atlético Madrid, samt åttedelsfinalen i Champions League mot Ajax.

– Han var veldig god mot Barcelona, han dominerte byderbyet mot Atlético og så gjør han det her mot Ajax. Det er en superstjerne i emning. Han har ferdigheter få andre har – og han er 18 år, sier TV 2s fotballekspert Simen Stamsø-Møller.

Vinícius er for lengst blitt sammenlignet med store stjerner som Neymar, Ronaldinho og Cristiano Ronaldo. Det medfører et enormt press.

– Han har imponert i mange kamper og er fortsatt i utvikling. Du kan se utviklingen fra kamp til kamp, og det han gjorde på 1-0-målet er genialt. Bare det å ha selvtilliten til å gjøre det, sier TV 2s fotballekspert Mina Finstad Berg.

– Han har fart, teknikk og X-faktor. Han kan skape mye på egen hånd. Han må jobbe med avslutningene og den type ting, men han har totalpakken til å bli den neste virkelig store «gálactiosen», fortsetter hun.​

– Må trene på avslutninger

Stamsø-Møller mener det ser ut som tenåringen spiller uten press på seg.

– En herlig spiller og et stort talent. Han er skremmende rask og veldig modig. Å komme med en stor prislapp og med store forventninger til Real Madrid er ingen spøk, men nesten hver gang jeg ser ham, byr han på seg selv. Han spiller på sine styrker, enten det er mot middels motstand eller blant de beste motstanderne man før, som mot Atlético i helgen, sier han.

TV 2s fotballekspert påpeker likevel at Vinícius har litt å jobbe med.

– Han må jobbe med avslutningene, og det kan han jobbe med. Får han orden på det, kan vi snakke om en skikkelig superstjerne. Da kan han bli matchvinner i kamp etter kamp. Til nå har jeg tenkt at han kan alt bortsett fra å skyte, sier Stamsø-Møller.

Vinícius står med ett mål i La Liga og to mål i cupen denne sesongen.

– Cristiano Ronaldo var ikke en målscorer av rang i sin ungdom. Det var først etter at han begynte å trene på det. Å få et rent treff på ballen krever trening. Han har helt sikkert spilt veldig mye fotball på løkka, driblet og kost seg, men mange glemmer det å avslutte på mål, sier Stamsø-Møller.

Generasjonsskifte

Real Madrid-trener Santiago Solari tok over da Julen Lopetegui fikk sparken tidligere denne sesongen. Den tidligere Castilla-treneren har fått sving på storklubben og har det høyeste poengsnittet i Spania etter ansettelsen.

– Å få sjansen i Real Madrid – en av de største klubbene – krever litt flaks også, for han har fått et trenerbytte der den nye treneren kjenner ham. Solari stoler på ham og velger å bruke ham, og han har selv grepet sjansen. Jeg er ekstremt imponert over det jeg har sett. Det er ingen tvil om at det er en spiller vi kommer til å høre og snakke ekstremt mye om i fremtiden, sier Berg.

– I starten syntes jeg litt synd på ham, for han prøvde for hardt. Han fikk ikke til så mye. Med tillit har selvtilliten kommet. Han har blomstret utover sesongen og holder Gareth Bale, Marco Asensio og Isco på benken. Han er 18 år, spiller på Real Madrid og dominerer mange kamper. Det er utrolig imponerende, mener Simen Stamsø-Møller.

Real Madrid har vunnet Champions League fire av de fem siste sesongen. Mange av bærebjelkene er aldrende, og i fjor sommer forsvant toppscorer gjennom ni sesonger, Cristiano Ronaldo, til Juventus.

– Det har vært mye snakk om et generasjonsskifte. Ronaldo forsvant, Marcelo har sett litt gammel og sliten ut og ikke vært opp mot sitt beste, mens Sergio Ramos eller Luka Modric heller ikke er ungfoler. De trenger å bygge opp noe nytt. De har vært smarte i mange år, og de har kjøpt unge talenter i både Spania og andre steder. Nå har de fått dem inn og gradvis blitt sjansen. Du vet aldri hvem som blir de helt store, men de har dekket seg ganske godt med å sope opp talenter, sier Mina Finstad Berg.