Real Madrid vant da Ajax fikk scoring annullert av VAR

Det ble en høydramatisk affære da Real Madrid slet seg til seier på Amsterdam Arena.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det ble en høydramatisk affære i Amsterdam da Real Madrid slo Ajax 2-1 etter scoringer av Karim Benzema og Marco Asensio. Hakim Ziyech scoret målet for Ajax.

Kampen vil nok likevel huskes best for at Ajax ble offer for tidenes første VAR-annullering i Champions League.

Tidenes første VAR-annullering

Mot slutten av første omgang kom det som utvilsomt ble kveldens største snakkis. En corner fra danske Lasse Schöne traff pannebrasken til stortalentet de Ligt. Kapteinens svake heading gikk rett på Courtois som rotet ballen ut igjen i feltet. Der knuste 169 centimeter høye Nicolás Tagliafico Sergio Ramos i duell og headet inn 1-0 til Ajax til vill jubel fra Amsterdam Arena.

Det var i alle fall det alle trodde. For på øret fikk dommer Damin Skomina beskjed om at han måtte ut og se på video, og etter en stund ble scoringen korrekt annullert. Videobildene viste at en offsideplassert Dusan Tadic hindret Courtois i å redde headingen fra Tagliafico, og tidenes første VAR-annullering i Champions League var et faktum.

– Det er en type scoring som nok hadde blitt stående uten videodømming

I studio var TV 2s eksperter Simen Stamsø Møller og Mina Finstad Berg enige om at det var en korrekt avgjørelse.

– Det er en korrekt avgjørelse. Den er vanskelig å plukke opp for assistendommer, som holder flagget nede. Det er en type scoring som nok hadde blitt stående uten videodømming, mente Stamsø Møller i pausen.

– Jeg mener det er bra med videodømming. Det er selvsagt hjerteskjærende for Ajax som tror de har tatt ledelsen foran egne fans, sa Finstad Berg.

– Det er jo litt interessant at Real Madrid som har vært skeptiske til VAR, og klaget litt på VAR i Spania, her blir reddet av det.

Spillerne selv oppfattet situasjonen ulikt.

– Om det var rett avgjørelse? Jeg tror det. Da det skjedde, tenkte jeg at det kunne bli offside. Da han headet, prøvde jeg å gå ut for å nå ballen, sier Real Madrid-keeper Thibaut Courtois i intervjusonen etter kampen.

– På grunn av Tadic gjorde jeg en rask bevegelse. Heldigvis har vi VAR. Ellers hadde ingen sett det.

Ajax' stortalent Frenkie de Jong, som er klar for Barcelona fra sommeren av, forstår ikke like godt hvorfor scoringen ble annullert.

– Jeg spurte dommeren hvorfor det ikke ble stående. Han sa at det var offside eller noe, men ja ... jeg vet ikke, sukker de Jong.

– Som lag gjorde vi bra, men det var kjipt at målet vårt ble annullert. Kanskje er det lett å ta den avgjørelsen i favør den største klubben. Vi har også fått det, sier den Barcelona-klare midtbanespilleren.

Real Madrid-kaptein Sergio Ramos, som spilte sin 600. kamp for storklubben, er sjeleglad for at VAR også har nådd Champions League.

– Det gjør fotballen mer rettferdig, litt etter litt, mener stjernestopperen

Rystet Real Madrid​

Det unge Ajax-laget gikk rett i strupen på Real Madrid fra start, og spanjolene slet med å kontrollere kampen. Nederlenderne vant ballen høyt flere ganger, men det ble bare nesten. I stedet ble det Real Madrid som fikk kampens første mulighet, men Bale avsluttet rett på Onana i Ajax-buret.

Ajax fortsatte det høye presset, og framprovoserte kampens første store mulighet etter ni minutter. Nederlenderne vant ballen høyt, Ziyech spilte gjennom høyreback Mazraoui, men marokkaneren fikk en dytt av Vinicius i skuddøyeblikket og avslutningen gikk til side for Courtouis i Real-buret.

Etter at de knapt var over midtbanen de første tretten minuttene, kom Real Madrids største sjanse da Kroos fant Vinicius på venstrekanten. Det unge supertalentet dro av de Ligt før han forsøkte å curle ballen i lengste, men en god redning fra Onana hindret scoring.

Etter dette fikk Real Madrid tilsynelatende større kontroll på kampen, men etter 25 minutter vant Ajax ballen høyt igjen. Ballen spratt gjennom til Dusan Tadic, som med Ramos hengende på skulderen avsluttet i stolpen fra 14-15 meter.

Ajax fortsatte å imponere, og ti minutter senere kom omgangens vakreste angrep da Neres, Ziyech, Van de Beek og Tadic kombinerte nydelig. Ziyech fikk avslutte alene mot Courtois fra ti meter, men belgieren stod i veien for avslutningen. Like etter kom altså tidenes første VAR-annullering i Champions League.

Benzema sendte Real Madrid i ledelsen

Andre omgang startet intenst som den første, og Real Madrid skapte omgangens første store mulighet da midtbanegeneral Luka Modric regisserte et godt Real Madrid-angrep. Med nesen mot sidelinjen hælsparket han Kroos fri inne i banen. Tyskeren slo ballen videre til formspiss Karim Benzema, men Onana hindret scoring med en god redning.

Like etter kom Ajax til en stor mulighet da Neres ble spilt alene med keeper etter en nydelig stikker fra Van de Beek, men avslutningen fra brasilianeren ble for enkel.

Kampens første scoring kom omsider da Benzema klistret ballen i krysset etter et nydelig forarbeid av Real Madrids supertalent Vinícius Júnior. Unggutten dro på seg en flokk av Ajax-spilleren før han fant en Benzema i storform inne foran mål. Fra elleve meter dundret franskmannen ballen i nettet bak Onana i Ajax-buret. En klassescoring fra Benzema.

Ziyech utlignet

Ajax trengte mål, og med tjue minutter igjen ble danske Kasper Dolberg byttet inn for laget fra Amsterdam. Dansken presenterte seg umiddelbart, men skuddet gikk over.

Nederlenderne fortsatte å presse, og etter 75 minutter fikk de endelig scoringen sin, da marokkanske Hakim Ziyech satte inn 1-1 etter nok et nydelig Ajax-angrep. Tagliafico vant ballen inne på Real Madrids banehalvdel. Ballen endte ute hos Neres på venstrekanten, som med et strøkent innlegg langs bakken fant Ziyech inne foran mål. Ziyech satte bredsida til og satte ballen kontrollert forbi Courtois fra syv meter, og denne gangen ble målet godkjent.

Kampen fortsatte å bølge fram og tilbake, og kun fem minutter etter utligningen var innbytter Asensio kun centimeter unna å sende Real Madrid tilbake i føringen, da han curlet ballen i nettveggen fra 17 meter.

Asensio sendte Real Madrid tilbake i ledelsen

Med kun tre minutter igjen på klokka falt avgjørelsen. En strålende overgang fra Real Madrid endte ute på høyrekanten hos back Dani Carvajal. Spanjolen slo et nydelig innlegg mot Marco Asensio, og innbytteren fikk en enkel jobb med å sende gjestene i føringen i åpent bur.

På overtid fikk Kasper Dolberg en stor mulighet, men avslutningen ble for svak. Det ble ingen flere scoringer på Amsterdam Arena og Real Madrid tar med seg et strålende utgangspunkt til Madrid.