EN AV FLERE: Emma Ellingsen er en av flere som har erklært sin uskyld på Instagram. Hun fikk også tilbake alle følgerne etter noen timer.
EN AV FLERE: Emma Ellingsen er en av flere som har erklært sin uskyld på Instagram. Hun fikk også tilbake alle følgerne etter noen timer. Foto: Line Haus / TV 2

Norske kjendiser involvert i stor Instagram-skandale

Natt til onsdag opplevde mange norske kjendiser at de hadde mistet brukere over natten, men så var mange følgere plutselig tilbake dagen etter.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Vi er klare over problemet som skaper en forandring i noen brukeres følgertall akkurat nå. Vi jobber med å ordne dette så fort som mulig, skrev Instagram på Twitter onsdag.

Pressemeldingen kom etter at flere offentlige personer har vært både sure og fortvilet over at store prosentdeler av følgerskaren plutselig forsvant, og at de ble anklaget for juks og kjøp av følgere.

Selv om Instagram hevder at dette ikke er mer enn en glipp i systemet, spekulerer mange aviser i både inn- og utland over at denne såkalte tekniske feilen ikke kommer på et tilfeldig tidspunkt.

De tror at Instagram tar løftet sitt på alvor.

Over 100.000 færre følgere

I november lovet nemlig Instagram at de skulle starte en opprydning, som trolig ville begynne rundt 1. mars.

I hovedsak betyr dette at programmer som lar folk jukse med følgere, likerklikk og kommentarer skal fjernes.

De skal også fjerne inaktive brukere. Dette kan være personer som ikke lenger bruker tjenesten, følgere som er kjøpt av enkeltpersoner eller såkalte «spam-bots» som følger kontoer uten at noen har bedt om det, eller kjøpt dem.

Ifølge tjenesten SocialBlade mistet flere norske stjerner haugevis av følgere, noen i hundretusen-klassen.

Kygo er blant artistene som mistet mellom 100.000-200.000 følgere, men som fikk tilbake de originale følgerne sine, og et betydelig antall nye følgere, dagen etter.

En annen som ble påvirket av Instagram-skandalen er YouTube-personlighet og influencer Emma Ellingsen. Det var mange som var trodde det kraftige fallet i antall følgere skyldtes juks. Derfor tok hun til kommentarfeltet for å forsvare seg selv:

KOM TILBAKE: Ellingsen fikk i likhet med Kygo tilbake sine opprinnelige følgere, samt noen tusen ekstra. Foto: Skjermdump/Instagram
KOM TILBAKE: Ellingsen fikk i likhet med Kygo tilbake sine opprinnelige følgere, samt noen tusen ekstra. Foto: Skjermdump/Instagram

Instagram svarte TV 2

Årsaken til at mange tror Instagram har startet opprydningen, er at det kun var et utvalg av kontoer som mistet følgere.

Utenlandske medier bruker særlig Ariana Grande og Kylie Jenner som eksempler, da begge mistet rundt to millioner følgere. Andre kjendiser med like mange følgere, som Selena Gomez, mistet tilnærmet ingen.

Torsdag morgen kontaktet TV 2 Instagrams pressetalskvinne Denise Renner.

Hun ønsket ikke å bekrefte eller avkrefte TV 2s spørsmål om det er en sammenheng mellom den tekniske feilen og den varslede opprydningen torsdag morgen.

Hun viste kun til Twitter-meldingene de har publisert:


Overrasket kjendisvenneparet

TV 2 møtte Jan Thomas (52) og eksmannen Christopher Mørch Husby (29) i forbindelse med innspillingen av programmet «Familieduellen» onsdag kveld.

De ble begge sjokkerte da de hørte hvor mange norske og utenlandske kjendiser som mistet følgere i løpet av natten.

Venneparet har til sammen over 75.000 følgere, men ingen av dem har mistet følgere etter Instagrams endringer.

– Jeg syns det er fint om de rydder opp. Jeg vet jo ikke nok om falske følgere kontra inaktive følgere, men det må jo være positivt dersom man har følgere som responderer på innholdet som legges ut. Man kan se at noen kontoer har få følgere, men får enormt mange likes, mens andre har mange følgere og får få likes. For å holde Instagram «ekte» er det viktig å ordne opp i dette, sier Husby.

Kritikkverdig

Jan Thomas sier, i likhet med eksen, at han ikke ønsker å henge ut eller navngi noen av dem som er i hardt vær etter Instagram-skandalen.

– Det er absolutt kritikkverdig om du er en offentlig person og kjøper følgere. Det er direkte juks. Det er antall følgere som avgjør markedsverdien. Om det blir oppdaget, er jo det flaut. Jeg har ofte i et svakt øyeblikk tenkt: «Jeg har ikke så mange følgere for å være meg», men så har jeg tenkt at jeg heller må ta vare på de lojale følgerne jeg har. Derfor har det alltid vært uaktuelt for meg. Pluss at jeg faktisk får flere følgere hver eneste dag.