Advarer: – Fikk med meg skjeggkre hjem fra jobb

Pål Ekeberg har jobbet med å drifte næringseiendom i 20 år. Nå oppfordrer han folk til å være oppmerksomme på hva de får med seg hjem når arbeidsdagen er over.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Forekomsten av skjeggkre har eksplodert i Norge de siste årene, til tross for at de ikke lever naturlig her til lands.

Det innebærer også at de ikke dukker opp i boligene våre av seg selv. De må nemlig komme seg inn dit som blindpassasjerer på andre ting.

På sine nettsider skriver Folkehelseinstituttet at det er lett for skjeggkreene å haike med paller, kasser, pappesker og møbler.

Men kanskje bør man være enda mer årvåken enn som så.

– Folk tenker ikke på at når de er på jobb, setter de fra seg vesken eller PC-bagen på gulvet. Når man for eksempel er på toalettet eller til lunsj, kan de krype oppi, og så får man dem med seg hjem, sier Pål Ekeberg til TV 2.

Invasjon

Ekeberg er eiendomstekniker og har jobbet med å drifte næringseiendommer i 20 år. Han forteller at ett av byggene han drifter har store problemer med skjeggkre.

– En dame fortalte at det hadde falt et skjeggkre fra en himlingsplate i taket og nesten havnet i kaffekoppen hennes. De kan falle fra taket og ned på pulten din når du er ute til lunsj eller på toalettet og krabbe videre ned i vesker og PC-bager, sier han.

Det var Ekeberg selv som oppdaget kreene fordi han er den første i bygget som kommer på jobb om morgenen. Da er det fortsatt helt mørkt i bygget.

– Jeg lukket opp døren. Inne i lokalet er det bekmørkt, så jeg strakk ut hånden for å skru på lysbryteren. Rett ved bena mine var det da en dørterskel med masse små, sølvaktige kryp på gulvet, sier han.

– Etter at jeg opplevde dette første gang, har jeg lukket opp i mørket og brukt en lommelykt til å lyse inntil terskler og vegger. Da har jeg sett store mengder av dem, legger han til.

Kraftig angrep

Etter at skjeggkreene ble registrert, ble skadedyrkontrollen kontaktet og små feller plassert rundt omkring i tre etasjers bygget.

– Men det tok ikke mer enn halvannen ukes tid før jeg fikk tilbakemelding om at eiendommen, som ikke er veldig stor, var så kraftig angrepet at de måtte bringe inn Folkehelseinstituttet, forteller han.

Nå har det gått seks måneder, men skjeggkreene er der fortsatt.

– Vi har fremdeles feller stående i alle etasjer, så dette er ikke bare bare å bli kvitt, sier han.

Likevel opplyser han at han tok en sjekk på fellene torsdag morgen, og at flere av dem var tomme.

– Bestanden ser ut til å være kraftig redusert nå, sier han.

Blir med hjem

Folkehelseinstituttet skriver på sine nettsider at skjeggkre kan haike med håndvesker, bager og sekker fra arbeidssteder, skoler, barnehager og private boliger, men at «risikoen for ubudne gjester i objekter som daglig tas til og fra infesterte bygg er lav» fordi skjeggkreene er passive på dagtid.

Eiendomstekniker Ekeberg hevder derimot at flere ansatte som jobber i den aktuelle bygningen har fortalt at de har oppdaget skjeggkre hjemme hos seg selv.

– Man har kanskje aldri hatt det før, men brått har man det hjemme fordi arbeidsplassen har fått det, sier han.

Senest forrige uke oppdaget han selv det han mener er et skjeggkre under sitt eget badekar. Heldigvis klarte han raskt å ta knekken på den.​

– Etter det har jeg ikke registrert et eneste skjeggkre hjemme hos meg, sier han, og legger til at han er sikker på at det var skjeggkre, og ikke et sølvkre, som kan være lett å forveksle.

– Det eneste jeg kan innbille meg er at jeg har fått med meg skjeggkre hjem etter arbeid i dette bygget, sier han.​

Han understreker at enkle tiltak kan redusere risikoen for å få med seg de ubudne gjestene hjem fra jobb.

– Det kan være knagger på veggen til å henge opp vesker og bager, eller noe høyt til å sette fra det fra seg på – med mindre angrepet er så ekstremt som det er i denne bygningen, at det detter ned fra taket og oppi kaffekoppen din.

Han tror mye av spredningen kan begrenses dersom folk er litt mer oppmerksomme.

– Jeg rister litt på jakka mi og følger litt med dersom jeg mistenker at jeg kan ha fått noe med meg hjem. Dersom du følger med på gulvet rundt deg, og dreper det om du skulle finne noe, så kan du lett redusere risikoen betraktelig for at de slår seg ned hjemme hos deg, sier han.