Kort tid før passerer to biler i motsatt kjøreretning – så skjer dette

EVANGER/ÅLESUND (TV 2): Noen få sekunder før dette utenlandske vogntoget får sleng på hengeren, har det passert to personbiler i motsatt retning.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Hadde de to personbilene kommet noen sekunder senere, hadde det gått skikkelig galt. Det var ren flaks, sier Martin Remy Lodden til Bergens Tidende.

Dramatikken ble fanget opp av dashbordkameraet til Lodden.

Han hadde pause og sto parkert ved en avkjøringslomme på E16 ved Evanger mellom Bergen og Voss da det utenlandske vogntoget mister kontrollen over hengeren.

– Det var tydelig at denne bilen kom i altfor høy fart på det føret som var, sier Lodden.

Som videoen viser får vogntoget en stor sleng på hengeren, og blokkere et øyeblikk begge kjørefelt.

Hjerte i halsen

Noen timer senere er TV 2 på storbilkontroll sammen med Statens vegvesen ved Bjerkvik utenfor Narvik. Farlige utenlandske vogntog er tema blant de norske sjåførene som stoppes.

– Det er fint, slik at vi får bort de farlige kjøretøyene fra veien. Det er skummelt, og vi som kjører sitter med hjertet i halsen mange ganger, sier sjåfør Tom Ligodt.

– Så du er redd for å få en kollega i fronten?

– Ja, noen ganger. Fra spesielle områder i Europa så ser vi litt av hvert. Når det er problemer langs veien er det de det skjer med, mener Ligodt.

Ifølge ferske tatt fra Statens vegvesen har 630 trekkvogner og hengere hittil i år fått kjøreforbud – over nitti prosent av disse er utenlandske.

– Vi skal gjøre vårt ytterste for å luke ut verstingene som ikke har noe i trafikken å gjøre. Vi vurderer nå nye tiltak, f.eks skjerpet krav til vinterdekkutrustning på disse vogntogene, sier samferdselsminister Jon Georg Dale (Frp) som fulgte kontrollen.