Joaquin «El Chapo» Guzman ble tirsdag dømt for grove narkotikaforbrytelser, smugling, korrupsjon, drap, volg og fluktforsøk (United States Drug Enforcement Administration via AP)
Joaquin «El Chapo» Guzman ble tirsdag dømt for grove narkotikaforbrytelser, smugling, korrupsjon, drap, volg og fluktforsøk (United States Drug Enforcement Administration via AP)

Ber narkobaron betale for Trump-muren

Den amerikanske senatoren Ted Cruz foreslår at narkobaronen «El Chapo» skal finianisere grensemuren mot Mexico.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Donald Trumps valgløfte om å bygge en grensemur mot Mexico har lenge vært en av de mest betente politiske konfliktene i USA.

Nå lanserer den republikanske senatoren, Ted Cruz, en ny måte å finansiere byggingen på.

Narkobaron i retten

Den myteomspunnede narkobaronen fra Mexico ble kjent skyldig i grove narkotikaforbrytelser tirsdag, og kommer til å tilbringe resten av livet i amerikansk fengsel.

61 år gamle «El Chapo» var leder for Sinaloa-kartellet i Mexico. Amerikansk påtalemakt mener kartellet sitter på verdier til 14 milliarder dollar, og kommer til å be om å få verdiene utbetalt.

Etter kjennelsen ble kjent, twitret Ted Cruz, at disse pengene bør gå til å finansiere grensemuren.

Det finnes mange ulike estimater på hvor mye en grensemur vil koste. Noen mener den kan konstrueres for så lite som åtte millarder dollar, mens andre mener den vil koste opp mot 70 milliarder dollar.

Inngikk avtale

Trump er som kjent en sterk pådriver, men han sliter med å få støtte i Kongressen til å finansiere dette.

Demokratene og Republikanerne i Kongressen ble natt onsdag enige om en avtale for å sikre grensen mot Mexico, men den innebærer mindre penger enn det Trump vil ha. Budsjettavtalen setter av 1,4 milliarder dollar til finansiering av Mexico-muren. Trump krevde i utgangspunktet 5,7 milliarder.

Trump sier han ikke er begeistret for avtalen, men at han tror de skal unngå en ny shutdown.