TRE ÅR: Twitter-brukeren Irade Kashgary skriver at hun ikke har hørt livstegn fra bestemoren på tre år.
TRE ÅR: Twitter-brukeren Irade Kashgary skriver at hun ikke har hørt livstegn fra bestemoren på tre år. Foto: Twitter/Irade Kashgary

Fortvilte slektninger krever svar:

– Bevis at dere ikke drepte min uskyldige bestemor

Flere krever at kinesiske myndigheter beviser at slektningene deres er i live.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Under hashtaggen #MeTooUyghur deler et stort antall Twitter-brukere et fortvilt budskap og krav til kinesiske myndigheter.

Det er medlemmer av den muslimske uigur-minoriteten i Kina som utfordrer myndighetene til å gi bevis for at deres foreldre og slektninger er i live.

Det er ved flere anledninger avdekket at minoriteten utsettes for både overvåking og frihetsberøvelse i Kina. FN anslår at over én million uigurer er tvangsplassert i interneringsleire i Xinjiang-provinsen.

Mens kinesiske myndigheter kaller leirene for utdanningsleirer, mener talspersonen for uigurfolket at det er snakk om «konsentrasjonsleire».

Aner ikke om bestemor lever

Irade Kashgary tilhører uigur-minoriteten, men bor nå i USA. Hun deler historien om sin bestemor, som hun ikke har hørt livstegn fra på tre år.

«I tre år har jeg hatt null anelse om hvor hun er, hvordan hun har det eller om hun lever. I tre år har mine foreldre bedt for henne, uten å vite om hun allerede er død. Hvordan kan vi leve som dette?!», skriver hun på Twitter.

Kashgary krever nå et bevis fra Kinas kommunististparti på at bestemoren lever;

«Jeg krever at partiet beviser for meg at dere ikke drepte min uskyldige bestemor».

Twitter-brukeren Alfred Uyghur skriver at han ikke har sett moren og faren sin på henholdsvis 15 og 11 måneder. Moren skal ha blitt plassert i en av leirene. Han savner også livstegn fra 11 andre familiemedlemmer.

Videobevis

Ifølge BBC startet Twitter-kampanjen etter at statlig kinesisk media denne uken publiserte en video av en kjent uigur, artisten og forfatteren Abdurrehim Heyit. På videoen sier Heyit at han har det bra og er ved god helse, og at han ikke har blitt mishandlet.

VIDEO: Statlig kinesisk media publiserte en video av Abdurehim Heyit for å bevise at han er i live.
VIDEO: Statlig kinesisk media publiserte en video av Abdurehim Heyit for å bevise at han er i live. Foto: Handout/REUTERS

Videoen ble frigitt av Kina etter at tyrkiske myndigheter hevdet at Heyit var død etter opphold i en av leirene. Ifølge kinesiske myndigheter stemmer ikke dette. Tyrkia har et engasjement for uigurene ettersom folkegruppen har en kulturell tilknytning til landet.

Flere stilte imidlertid spørsmål ved videoens autensitet og om når opptaket av Heyit var gjort. Og en rekke slektninger av uigurer som er i leirene, krever nå lignende bevis på at deres kjære er i live.