SKUTT: Eric Torell hadde Downs syndrom og autisme. Han viftet med en lekepistol da han ble skutt og drept av tre svenske politimenn.
SKUTT: Eric Torell hadde Downs syndrom og autisme. Han viftet med en lekepistol da han ble skutt og drept av tre svenske politimenn. Foto: Expressen / Privat

Politibetjenter siktet etter at Eric Torell ble skutt og drept

Flere svenske politifolk er siktet for lovbrudd etter at Eric Torell ble drept av politiet i fjor, ifølge advokaten til en av de siktede.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Advokat Anton Strand sier til kringkasteren SVT at det dreier seg om minst fire politifolk. Etterforskningen av hendelsen skal være fullført.

De siktede politifolkene har nå to uker på seg til å komme med synspunkter på etterforskningen. Deretter vil påtalemyndigheten avgjøre om det skal tas ut tiltaler.

Skutt og drept

Eric Torell, som hadde både Downs syndrom og autisme, ble skutt og drept av politiet i Stockholm i august i fjor.

20-åringen hadde et lekevåpen og politiet hevder at han oppførte seg truende før det ble avfyrt skudd.

Torell ble fraktet til sykehus, hvor han etter kort tid ble erklært død.

– Vanskelig beslutning

Hendelsen fikk stor oppmerksomhet både i Sverige og utenfor landets grenser. Mens Eric Torell har blitt hyllet, har svensk politi fått mye kritikk.

Mange spurte seg hvordan politiet kunne skyte 20-åringen. En fortvilt mor sa til Expressen at «man kunne se på en mils avstand at Eric hadde Downs syndrom».

– Det går ikke an å ta feil av det. Hvorfor måtte de skyte ham? spurte moren.

Politiet var lenge tilbakeholdne med informasjon om hendelsen.

– Av erfaring vil jeg påpeke at det er svært vanskelig å ta en beslutning i uklare situasjoner, og noen gang må avgjørelsene tas på få sekunder, sa regionsjef for politiet i Stockholm, Ulf Johansson i en uttalelse til Aftonbladet.