UØNSKET: Utenriksdepartementet har mottatt gjentatte klager på den polske konsulen Slawomir Kowalski.
UØNSKET: Utenriksdepartementet har mottatt gjentatte klager på den polske konsulen Slawomir Kowalski. Foto: KKN Kristen Koalisjon Norge

UD: Opphever diplomatisk status for polsk konsul

Den polske konsulen har fra mandag opphevet sin diplomatiske status, sier UD til TV 2.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Den polske konsulen er nå erklært uønsket som diplomat i Norge. Det betyr at fra førstkommende mandag vil han ha opphevet sin diplomatiske status, sier pressetalsperson Ane Håvarsdottir Lunde i Utenriksdepartementet til TV 2.

Hun legger til at norsk UD ikke har vært i kontakt med polske myndigheter om saken tirsdag.

– Denne saken anses som avsluttet, sier UDs pressetalsperson.

Mandag ble den polske konsulen i Norge Slawomir Kowalski erklært uønsket som diplomat i Norge. Polen svarte med samme mynt og utviste en norsk konsul fra landet.

– Ikke fått klager

Konstituert kommunikasjonssjef Kristin Enstad i Utenriksdepartementet sa mandag til NTB at det er skuffende at Polen velger gjengjeldelse i denne saken.

– Vi har ikke fått klager fra polske myndigheter på norske diplomaters oppførsel i Polen. Det er derfor helt urimelig at Polen som en reaksjon utviser en norsk diplomat, sa hun.

Kowalski ble ifølge Enstad erklært uønsket som diplomat i Norge fordi hans personlige oppførsel ikke er forenlig med hans rolle og status som diplomat. Utenriksdepartementet har mottatt gjentatte klager på konsulen, som blant annet går ut på truende og til dels voldelig oppførsel mot offentlige tjenestemenn, og at han har hindret dem i deres arbeid.

– Spektakulær

Jakub Godzimirski, seniorforsker ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt (NUPI), betegner den diplomatiske krisen mellom Norge og Polen som «spektakulær».

– Jeg har aldri hørt om noe lignende, sier Godzimirski til Aftenposten.

Forskeren poengterer at Kowalski er sendt som diplomat til Norge for å ta seg av konsulære saker. Barnevernssaker inngår i dette.

– Mange mener at barnevernet utøver sin myndighet på en kontroversiell måte. Når han sendes ut, så forsvinner personen. Problemet forsvinner ikke, sier Godzimirski.

– Overrasket

Han ser for seg at den diplomatiske krisen kan føre til at polske statsborgere velger å forlate Norge.

– Politiske krefter i Polen vil bruke dette for å få hentet polakker hjem. Det har vært et ønske lenge, sier Godzimirski som er overrasket over utfallet i saken.

– Jeg trodde at man skulle finne en mykere landing enn det som ble tilfellet, sier han.

Norsk diplomat reiser snart

Den norske diplomaten som ikke lenger er ønsket i Polen, kommer til å forlate Warszawa innen førstkommende mandag, opplyser Utenriksdepartementet til NTB.

– Vi beklager at Polen valgte å erklære en norsk diplomat ved den norske ambassaden i Warszawa som uønsket. Den norske diplomaten vil forlate Warszawa innen mandag 18. februar. Vi har ikke fått noen klager på våre ansatte i Warszawa, og vi beklager derfor at Polen valgte å gjengjelde på denne måten, sier kommunikasjonsrådgiver Guri Solberg i UD til NTB.

Mandag ble den polske konsulen i Norge Slawomir Kowalski erklært uønsket som diplomat i Norge. Polen svarte med samme mynt og utviste en norsk konsul fra landet.

– Fra norsk side påvirker ikke denne saken vårt ellers gode bilaterale forhold til Polen. Vi ser fram til å fortsette vårt nære samarbeid med Polen, understreker Solberg.​

(NTB/TV 2)