KLAR TALE: Johan Kaggestad mener det vil være feil av Norges Cykleforbund å la alle kontroversene rundt Bergen-VM og tidligere sykkelpresident Harald Tiedemann Hansen ligge. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix.
KLAR TALE: Johan Kaggestad mener det vil være feil av Norges Cykleforbund å la alle kontroversene rundt Bergen-VM og tidligere sykkelpresident Harald Tiedemann Hansen ligge. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix.

Kaggestad med klar beskjed til Cykleforbundet: – De har en plikt til å utrede hva som skjedde

Norges Cykleforbund (NCF) har blitt bedt om å anmelde tidligere sykkelpresident Harald Tiedemann Hansen til NIFs domsutvalg. Kaggestad støtter en grundig gjennomgang.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Mandag ble det kjent av en av landets syv sykkelregioner, Region Sør, går til det uvanlig steget og ber NCF anmelde Tiedemann Hansen til domsutvalget i Norges Idrettsforbund (NIF).

Grunnen: organiseringen og konsekvensene av sykkel-VM i Bergen høsten 2017 - som endte i økonomisk fadese.

Regionsstyret har gitt NCF frist til ut uken med å svare på om de vil ta oppfordringen og anmelde Tiedemann Hansen, eller om de vil la det ligge.

Samtlige parter i saken var svært ordknappe mandag ettermiddag, men TV 2s sykkelekspert, Johan Kaggestad, er klar i talen.

– Man stikker hodet i sanden og håper at det går over

– Bør forbundet støtte opp om anmeldelsen, eller bør de sette en strek og si at de er ferdige med Bergen-VM?

– De skal i alle fall ikke si at de er ferdige med det. Det er en alvorlig økonomisk sak, og det er også en spennende sak med tanke på idrettens organisering og bruk av reglementet i idretten. Man på gå inn i detalj og se om det har vært noen brudd når det gjelder rolleblanding og hva det eventuelt er et brudd på. Det må forbundet gjøre, det må NIF gjøre, og det må også ses i relasjon til aksjeloven, sier Kaggestad.

– Hvilket signal sender man om man velger å ikke følge anmodningen?

– Da blir det som strutsen - man stikker hodet i sanden og håper at det går over. De har en plikt til å utrede hva som skjedde, og om det var i henhold til alle lover. Det er NCFs plikt og ansvar å gjøre det på en skikkelig måte. Og det bør NIF følge opp.

Sykkelmiljøet er delt

Om forbundet skulle støtte Region Sør og faktisk anmelde sin tidligere president, kan Tiedemann Hansen, ifølge NIFs lover, bli straffet med tap av tillitsverv og bøter - om han skulle bli dømt.

Veien dit er imidlertid lang, da TV 2 vet at det er sterke reservasjoner i deler av sykkelmiljøet mot å ta den kampen.

Mange både i og utenfor sykkelmiljøet venter nemlig i spenning på konklusjonene i bobestyrerrapport nummer tre, som kommer senere i år, der det er ventet at bobestyrerne vil komme med en vurdering av hvorvidt Tiedemann Hansen og resten av styret i Bergen 2017 AS har gjort noe kriminelt eller ikke.

Om konklusjonen er at kriminelle handlinger har blitt begått, er det ikke utenkelig at flere kreditorer vil vurdere å gå til sak i det ordinære rettssystemet.

Saken Region Sør vil at forbundet skal føre før den tid er i idrettens eget rettssystem.

– Det kan man ikke la ligge

– Jeg støtter ikke halshuggingen (av alt Tiedemann Hansen og VM-arrangøren har gjort, journ. anm.), men jeg støtter at de må gå inn og gjøre en skikkelig utredning. Det er et signal til de som kommer i ettertid om at det her er regler som må følges. Og jeg lurer også på hvor de som skal kontrollere og sørge for at prosedyrer ble fulgt er. De bør jo også stille seg noen spørsmål. Hvordan fulgte de opp dette? Hvordan kunne de la det skje? For det er jo åpenbart at det har vært en suppe av rolleblanding her. Det kan man ikke la ligge, sier Kaggestad.

Rolleblandingen Kaggestad sikter til er at Tiedemann Hansen både var president i forbundet, leder av arrangementselskapet Bergen 2017 AS, og styremedlem hos hovedkreditor Det internasjonale sykkelforbundet (UCI) i forbindelse med sykkel-VM.

– Jeg har lyst til å sette dette i relasjon til det som kanskje har vært idrettsledelsens største utfordring de siste årene her til lands: åpenhet og tydelighet. Da bør det være åpenhet og tydelighet i etterarbeidet av den prosessen med Bergen-VM og den økonomiske misæren det var, konkluderer Kaggestad.