VM-HÅP: Jessica Diggins var med å ta OL-gull på lagsprint i Pyeongchang. 27-åringen er USAs fremste medaljehåp i VM i Seefeld.
VM-HÅP: Jessica Diggins var med å ta OL-gull på lagsprint i Pyeongchang. 27-åringen er USAs fremste medaljehåp i VM i Seefeld. Foto: PETTER ARVIDSON

Stjernen til frontalangrep: – Håper han er borte i løpet av karrieren min

Jessica Diggins er den siste i rekken til å lange ut mot FIS-president Gian-Franco Kasper. Tusener har skrevet under på et opprop om at 75-åringen skal trekke seg.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Via egen blogg oppdaterer Diggins følgerne sine om treningshverdagen.

Det siste innlegget var ment for å levere status før VM-start i Seefeld.

Men, 27-åringen klarte ikke å dy seg: Hun måtte bare skrive noen avsnitt om Kasper, som for en uke siden sjokkerte i et intervju med den sveitsiske avisen Tages-Anzeiger.

«Det er fantastisk å se hvor mye snø vi har fått her i Davos og i Seefeld», innleder hun.

«Men la det være klart: Vær er ikke det samme som klima. Bare fordi vi har hatt mye snø noen steder én sesong, betyr ikke det at klimaendringene ikke er ekte. Likevel, trist nok, virker det som at FIS-presidenten vår ikke har innsett det», fortsetter hun.

– Håper at det skjer i løpet av karrieren min

Videre bemerker Diggins at det er iverksatt en underskriftskampanje for å få Kasper fjernet.

Protect Our Winters (POW), en internasjonal klimaorganisasjon som «jobber med mål om å samle vinter- og friluftsmiljøet i kamp mot menneskeskapte klimaendringer», står bak kampanjen.

«Vi er forferdet over FIS-president Kaspers siste uttalelser», heter det blant annet i POWs innsalg.

Den stiller Diggins seg bak. Hun legger ved en lenke til intervjuet med Kasper, bare i tilfelle følgerne hennes «vil le eller bli godt forbannet».

Antageligvis kommer en til å gjøre begge deler, konkluderer det amerikanske langrennsesset.

«Det er helt klart at vi trenger en ny ledelse, slik at vi kan gå inn i fremtiden basert på sanne fakta. Jeg håper at det skjer i løpet av karrieren min», runder 27-åringen av.

Flere stjerner langer ut

Brita Staal, styreleder i POW Norge og internasjonal koordinator for organisasjonen, understreker at Diggins bare er en i rekken av kjente utøvere som har slengt seg på i kampen mot Kasper.

Først ut var den sveitsiske alpinisten Michelle Gisin. På Instagram delte hun fem bilder av isbreen i Saas Fee. Forskjellen mellom bildene som var tatt i 2013 og 2018 var påfallende.

«At sveitsiske isbreer har mistet 50 prosent av overflatene de siste 160 årene, er fakta. Seks av de åtte verste årene med smelting har vært etter 2008», skrev hun som en respons til Kasper.

PS: Se Gisins innlegg nederst i saken.

Jamie Anderson, en av tidenes mest suksessfulle snowboardere, brukte podiet til å tale POWs sak da hun tok VM-bronse i slopestyle i helgen.

– Det fikk meg til å vurdere å stå over konkurransen. Det knuser hjertet mitt at en i ledelsen til et så stort forbund er så umoden når det kommer til et vitenskapelig bevist problem som som påvirker hele verden, sa Anderson, ifølge Parkrecord.

Rasende Svindal

Også Aksel Lund Svindal har hatt sitt å si i debatten.

– Alle med puls på denne planeten forstår at det er fullstendig drittpreik. Det er nesten bra – når mennesker er så idiot, trenger man egentlig ikke å ta stilling til det, siteres alpinlegenden av svenske SVT.

Staal er godt fornøyd med at utøverne har vært med å ta opp kampen i media.

– Det er flere som synes at det er tullete at en klimafornekter sitter i en så viktig rolle, sier styrelederen i POW Norge til TV 2.

– Men dette er bare én sak. Det er ikke noe spesielt med denne mannen. Vi har en hashtag (#denydeniers, journ. anm), som handler om at det rett og slett ikke er mer tid igjen til at klimafornektere får plass i mediene og hemmer utviklingen, fortsetter hun.

Flere tusen signaturer

For noen dager siden hadde 7500 skrevet under på kampanjen om å få Kasper fjernet. Staal påpeker at det går fort, og anslår at tallet er en del høyere nå.

Ørjan Aall, som var med å grunnlegge POW Norge og nå er styremedlem i organisasjonen, jubler for at en utøver med Diggins' status er med å ta opp kampen mot Kasper.

– Hele POW som organisasjon står bak kampanjen. Vi mener at å ha en klimafornekter i førersetet til et forbund som er avhengig av snø og vinter, er feil, slår Aall fast, før han følger opp:

– Vi har dårlig nok tid som det er til å nå 1,5-gradersmålet. Alle må dra i samme retning. Når du har sånne folk på toppen, går det enda senere. Vi mener at han rett og slett må trekke seg.