I SOLA: Statsminister Erna Solberg og ektemannen Sindre finnes under et verdenscuprenn i skiskyting i Holmenkollen.
I SOLA: Statsminister Erna Solberg og ektemannen Sindre finnes under et verdenscuprenn i skiskyting i Holmenkollen. Foto: Larsen, Håkon Mosvold

Ber unge bruke solkrem:

Erna Solberg advarer: – Det hjelper ikke å gjøre som vi gjorde

HAMAR (TV 2): Sindre Finnes behandles for hudkreft for andre gang. Erna Solberg oppfordrer til barn og unge til å bruke høy faktor på solkremen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Før jul fikk Finnes beskjed om at han har fått kreft.

Kreften ble oppdaget etter at den 54 år gamle siviløkonomen fikk et blødende sår i pannen. Etter at diagnosen ble satt, har Finnes fått operert bort flere ondartede flekker.​

– Kreft er alltid et litt vanskelig ord og gir mange assosiasjoner. Sindre har fått en form for hudkreft som mange nordmenn får, fordi han har solt seg for mye uten solkrem da han var barn og ungdom, sier Erna Solberg til TV 2.

Det var Se og Hør som først meldte om at Finnes hadde fått hudkreft.

– Man blir alltid litt engstelig når ordet kreft kommer inn, men vi fikk god informasjon om at det var høy sannsynelighet for at det var lokalt og enkelt å fjerne, sier statsministeren videre.

Kreften kom for første gang for rundt ett og et halvt år siden, men før jul kom den tilbake. Det gjenstår en operasjon, forteller Solberg.

– Han skal ha en ny behandling med en sikringoperasjon fordi noe av kreften har vært nært et øye, men det skal gå helt fint.

Årsaken til at paret går ut med historier, er for å oppfordre andre til å bruke solkrem.

– Det perspektivet er at folk må bruke høy faktor på solkrem. Det hjelper ikke å gjøre som vi gjorde, å først begynne med høy faktor når man er over 40. Man må gjøre det som barn, sier Solberg.

Hun forteller at det er manglende solkrem i yngre alder som nå slår ut.

– Sindre er en fjellets mann. Han har løpt i fjellet i snø og sommertid. Sterk sol, rødblondt hår, lys hud og lav solfaktor er en dårlig sikring mot hudkreft.

– Dette ser ut til å gå helt fint, sier Solberg.