Tidenes yngste trener i Get-ligaen: – Det har gått vanvittig fort

Jan André Aasland er historiens yngste trener i Get-ligaen. Nå håper 29-åringen at flere norske klubber tør å satse på yngre trenere.

Med kun fire måneders erfaring som assistenttrener på seniornivå fikk 29 år gamle Jan André Aasland ansvaret som Frisk Askers hovedtrener etter at Scott Hillman fikk sparken like før jul.

– Det var veldig moro at Frisk turte å ta sjansen på en relativt ung trener som meg, forteller Aasland til TV 2.

Etter Frisk Askers 6-1-seier over Stavanger Oilers i januar, fikk Aasland jobben permanent ut sesongen.

Skulle bli journalist

Da karrieren som ishockeyspiller ble lagt på is i 2011, hadde Aasland ingen planer om å bli trener.

– Jeg begynte å studere sportsjournalistikk i London etter at jeg la opp som hockeyspiller. Jeg hadde aldri noen stor plan om å bli trener, men jeg ville jobbe innen idrett.

Hockeykarrieren var derimot ikke død for Oslo-gutten.

– Jeg kom tilbake til Norge etter tre år i London. Da hadde jeg et par kompiser som trente i Vålerenga. Jeg ble med på et par treninger og trente unggutta. Neste sesong kontaktet de meg og spurte om jeg ville bli trener, sier Aasland.

I 2016 ble han assistenttrener for Norges U18 landslag. Reisen fra alderbestemt landslag og til Askerhallen har vært kort.

– Det har gått vannvittig fort. Jeg tenkte ikke så langt fram i tid da jeg trente juniorlag, men treneryrket var noe jeg brant for. Jeg begynte å tenke litt på muligheten til å bli hovedtrener etterhvert som reisen gikk videre, forteller Aasland​

Kapteinen til Frisk Asker, Anders Bastiansen, er ni år eldre enn sin hovedtrener. Landslagsveteranen merker lite til aldersforskjellen, til tross for at det nærmest er et tiår som skiller de to.

– Jeg tenker ikke så mye på det egentlig. I Superbowl var det en 32 år gammel trener som stod på sidelinja. Det viktigste er at du kan sakene dine og det kan han, forklarer kapteinen.

Håper på flere unge

Aasland er en av få unge trenere i norsk ishockey. Nå håper han flere klubber vil satse på den yngre generasjonen med trenerspirer.

– Du ser det i ishockey, blant annet i Sverige og et par stykker i NHL. Ting forandrer seg og jeg tror vi kommer til å se flere unge trenere i årene fremover. Det er mange gode yngre trenere i Norge også som bare må få muligheten å bli satset på, sier 29-åringen.

I Get-ligaen er Storhamars Fredrik Söderström og Ringerikes Martin Boork. Begge de to svenske trenerne er 41 år gamle.

I følge Nicolay Sørensen, sportslig leder i Frisk Asker, var ikke alderen et problem da Aasland ble ansatt.

– Jobben "Janna" har gjort, samt at han hadde tillit i spillergruppa gjorde at vi ikke var i tvil om at han var rett mann for jobben, sier Sørensen.

– Er mye jeg kan forbedre

Den historisk unge treneren innrømmer at han fortsatt har mye å lære innen treneryrket. Men med tidligere Frisk-målvakt, Vidar Wold i trenerteamet, samt en 38 år gammel Anders Bastiansen i spillerstallen, føler Aasland at laget er i trygge hender.

– Jeg tror det er lurt å lytte og lære av de rundt deg. Jeg er fortsatt veldig ung og det er mye jeg kan forbedre. Vi har mange veteraner i klubben, samt Vidar Wold i trenerapparatet, så totalen føler jeg er veldig bra, forteller Aasland.

TV 2s ishockeyekspert, Erik Follestad, spilte med Aasland i Vålerenga. Han tror 29-åringen er en trener spillerne liker å spille for.

– Han er ekstremt sosialt smart og har veldig lyst til å bli trener. Han er veldig ydmyk og er klar på at han, i en alder av 29 år, ikke kan alt. Det virker som at gutta liker å spille hockey igjen under "Janna", forteller den tidligere ishockeyspilleren.

– En av "gutta"

Alle trenere har sine egne trenermetoder, som de føler funker. Noen liker å kjefte og smelle, mens andre har fokuserer på det sosiale i spillergruppa.

Frisks kaptein, Anders Bastiansen har hatt mange trenere i løpet av sin karriere. Han putter Aasland i kategorien av trenere som setter det sosiale først.

– Han er en av "gutta" i garderoben, samtidig som han er flink til å være bestemt når det trengs. Han er ikke en som kjefter, hoier og skriker veldig på oss. Jeg har veldig sansen for trenerstilen hans, sier 38-åringen. ​

I 2014 spilte den tidligere landslagsspilleren under nåværende Stavanger Oilers-trener, Todd Bjorkstrand. Den gang var det i den østerrikske klubben, Graz 99'ers. Den amerikanske treneren er kjent for sitt temperament og strenge lederstil. Kontrasten i forhold til Aasland er stor, ifølge Bastiansen.

– Det er som natt og dag, såpass kan jeg si, forteller 38-åringen.

– Hva foretrekker du best?

– Jeg har mest sansen for sånn som vi har det nå, avslutter Bastiansen.

Lik TV 2 Sporten på Facebook